Klokkenluider Ad Bos, die in 2001 de bouwfraude openbaarde, krijgt eindelijk een financiële vergoeding van de overheid. Dit maakte minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Guusje ter Horst, gisteren bekend. Ad Bos vocht al jarenlang voor een financiële regeling.
Exclusief
Ad Bos wil niet reageren in de media, maar sprak exclusief met ZEMBLA. Hij liet weten dat hij tevreden is over de overeenkomst. “Eindelijk na al die jaren gerechtigheid. Vanaf die eerste Zembla in 2001, zijn we inmiddels 8 jaar verder. Ik wist altijd al dat ik gelijk had, maar dat wil niet zeggen dat je het krijgt."
Ad Bos openbaarde in 2001 de schaduwboekhouding van Koop Tjuchem. ZEMBLA maakte samen met Ad Bos een uitzending over de geheime prijsafspraken, '
Sjoemelen met miljoenen
'. Bij de aanleg van viaducten, tunnels, wegen en spoorlijnen werd door middel van illegale prijsafspraken tussen de tien en vijftig procent teveel betaald. Deze praktijk kon jaren doorgaan omdat aannemers veelvuldig steekpenningen hebben betaald aan topambtenaren bij Rijkswaterstaat en gemeenteambtenaren.
Belastingbetaler
"Ik vond dat de fraude bij haast alle bouwprojecten in Nederland naar buiten moest", aldus Bos. "Je kunt belastingbetalers toch niet voor honderden miljoenen oplichten? Ik heb er nooit spijt van gehad ook al kostte het mijn baan en mijn huis”.
De onthullingen van Ad Bos leiden uiteindelijk tot de parlementaire enquête bouwfraude in 2002. Hieruit blijkt dat Bos gelijk heeft; er is sprake van grootschalige fraude in de bouw. De staat was door prijsafspraken van bouwbedrijven vele miljoenen misgelopen.
Klokkenluiders
In april vorig jaar kwam de zaak van Ad Bos weer onder de aandacht in ZEMBLA, in de uitzending '
Klokkenluiders in de kou
'. Daarin was te zien dat Bos zeven jaar na zijn onthulling geen baan, geen inkomen en geen woning meer heeft. Niemand hielp hem, hoewel zijn onthulling de staat naar schatting een miljard euro heeft opgeleverd. Politici beloofden van alles, maar er gebeurde niets.
Ter Horst schreef gisteren in een brief aan de Tweede Kamer dat 'de kwestie rond de klokkenluider Ad Bos, ook naar tevredenheid van betrokkene, definitief is afgehandeld'.
'Zware last'
Bos krijgt in de overeenkomst niet alleen financiële genoegdoening, maar ook een eerbetoon voor zijn inzet. In de overeenkomst wordt vermeld dat ‘het maatschappelijk belang dat Bos heeft gediend zeer groot is' en dat Bos door het publiek maken van de bouwfraude ‘een onevenredig zware last heeft moeten aanvaarden’.
Ter Horst schrijft dat de regeling met Ad Bos bij hoge uitzondering wordt getroffen. "Eigenlijk", aldus Ter Horst, "had de bouwsector deze kwestie zelf op moeten lossen".
Normaal huis
"Nu kunnen we eindelijk, na 2 jaar in een camper wonen, verhuizen naar een normaal huis. Op vakantie is leuk met zo’n ding, maar in de winter valt het toch zwaar tegen. En nu kunnen we onze kleinkinderen als een normale oma en opa laten logeren."