Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Adoptieouders' moeten zoon ruim 13.000 euro betalen na illegale adoptie

20-11-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
562 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
Een Nederlands koppel moeten hun Braziliaanse ‘adoptiezoon’ een schadevergoeding van ruim 13.000 euro betalen voor psychische schade. De ‘ouders’ hebben jarenlang  informatie achtergehouden over zijn illegale adoptie. Het gerechtshof oordeelt dat ze onrechtmatig hebben gehandeld. Defence for Children noemt deze illegale adoptie kinderhandel.
Patrick Noordoven sleept zijn 'adoptieouders' in 2016 voor de rechter. Niet alleen vanwege de illegale adoptie, maar ook omdat zij hem daarover niet voldoende hebben geïnformeerd.  

Officiële wegen
Noordoven is in 1980 geboren in São Paulo in Brazilië. Volgens de rechtspraak was het doel van de juridische ouders om “op snelle wijze buiten de officiële kanalen een kind te kunnen adopteren, omdat een adoptie via de officiële wegen te lang zou duren.”

De vader van de wensmoeder heeft het stel in die tijd in contact gebracht met een collega die werkzaam was op het Nederlandse consulaat in São Paulo. Deze man helpt het stel aan een kind als bemiddelaar.

Zelfbedachte datum
In 1980 worden de wensouders in de buurt van een kindertehuis een pasgeboren jongetje overhandigd. De voorzitter van het kindertehuis is Nederlands en het kindertehuis wordt financieel ondersteund vanuit Nederland. In São Paulo doen ‘de adoptieouders’ aangifte van de geboorte van de jongen als hun biologische kind en bedenken zelf een geboortedatum. Er is hier geen sprake van adoptie, maar van kinderhandel , benadrukt kinderrechtenorganisatie Defence for Children .

Illegaal geadopteerd
In 2001 raakt Noordoven geïnteresseerd in zijn herkomst en reist af naar Brazilië. Kort voor zijn vertrek geven zijn ‘adoptieouders’ toe dat zij hem illegaal hebben geadopteerd. Maar de omstandigheden en details verzwijgen ze.
"Geadopteerden dienen klacht in bij Nationale Ombudsman tegen de Nederlandse Staat"
In 2011 spoort hij zijn biologische zussen op. Hij komt er ook achter wie zijn biologische moeder is, maar zij blijkt al in 1985 te zijn overleden.

Aansprakelijk voor schade
"De consequenties van mijn illegale adoptie draag ik de rest van mijn leven mee'', vertelt Noordoven in een interview met het AD . Hij stelde zijn 'adoptieouders' aansprakelijk voor de schade, maar de rechtbank wees zijn vorderingen af. Het gerechtshof in Den Haag vernietigt dat vonnis nu. Op de 'adoptieouders' rust in deze context wel degelijk 'een zware informatieverplichting', aldus het hof. Het stel moet een deel van de geleden schade van de adoptiezoon vergoeden.

Recht op identiteit
Defence for Children laat weten blij te zijn dat het recht op identiteit voor illegaal geadopteerden met dit arrest is erkend. “Niet alleen het recht om te weten wie je ouders zijn, maar ook de wijze waarop (illegaal) geadopteerde kinderen in het gezin zijn terechtgekomen hoort bij het recht op identiteit.”

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor