Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

AFM waarschuwt: cryptofraude via datingapps neemt toe

16-03-2022
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
datingfraude_crypto (1)

© Vormgeving: Laura Brouwer

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) waarschuwt dat Nederlanders steeds vaker via datingapps worden benaderd door dubieuze aanbieders van cryptomunten en buitenlandse valuta. Het aantal meldingen van mogelijke misleiding bij zulke investeringen is volgens AFM in de tweede helft van vorig jaar fors toegenomen.

Zembla meldde in oktober vorig jaar dat de uit Azië afkomstige oplichtingstruc ‘Pig butchering scam’ of ook wel ‘Sha Zhu Pan’ in het Chinees, wereldwijd een opmars maakt en ook in Nederland steeds vaker slachtoffers gemaakt.

Hoe gaan daders te werk?

Het begint allemaal op een datingapp: na een match bouwt de dader binnen een aantal weken of maanden een (romantische) relatie op met het slachtoffer. Die wordt overtuigd om geld te investeren in cryptovaluta: digitale munten. Maar achteraf blijkt het een oplichtingstruc te zijn waarna de daders ervandoor gaan met het geld. Vandaar ook de naam ‘Pig butchering scam’: het varken - dat staat voor het slachtoffer -  wordt vetgemest en ‘geslacht’, beroofd dus.

Zembla sprak een slachtoffer van cryptofraude via een datingapp. Ze vertelt hoe grondig de dader te werk ging. “We appten dagelijks, we spraken elkaar aan de telefoon en we hebben zelfs gevideobeld. Hij wilde weten hoe mijn vorige relaties waren, wat ik belangrijk vond in een relatie en hoe ik de toekomst zag. Hij deelde ook hele persoonlijke dingen over zichzelf: over zijn ex en waarom die relatie mis was gelopen.” Pas na een lange tijd intensief contact begint de man over crypto en verleidt hij de vrouw om te investeren. Uiteindelijk ontdekt ze dat ze is opgelicht.

Risicovolle beleggingen

Hoewel cryptofraude toeneemt, nemen de meldingen bij AFM over risicovolle beleggingen waarbij wordt gespeculeerd op koersen zonder een product te kopen, af. De AFM laat weten fors te hebben ingezet op het terugdringen van nepadvertenties op dat terrein. Daarnaast zijn in samenwerking met CySEC, de Cypriotische toezichthouder, acht aanbieders van zogenoemde CFD's (contracts for difference) geweerd van de Nederlandse markt.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor