Precies vijf jaar geleden onthulde klokkenluider Ad Bos in ZEMBLA het bestaan van een omvangrijke bouwfraude. Die uitzending leidde tot een parlementaire enquête waaruit inderdaad bleek dat de Nederlandse samenleving voor miljarden euro’s werd opgelicht door de bouwwereld. In ‘Afrekenen met de bouwfraude’ blikt ZEMBLA terug en wordt de balans opgemaakt. Wat zijn de consequenties geweest voor de bouwers en hoe gaat het nu met de klokkenluiders?
Justitie heeft maar vier van de 1300 betrokken bouwbedrijven vervolgd. Tien bouwbestuurders zijn voor de rechter gekomen. De straffen zijn relatief mild met enkele taakstraffen en boetes variërend van 3000 tot 100.000 euro.
Volgens oud-PvdA-Kamerlid Van Gijzel zijn er ook te weinig consequenties geweest voor politici. De hechte band tussen de bouwwereld en de politiek en de ambtenarij werd door de parlementaire enquêtecommissie als een groot probleem gezien. ZEMBLA komt met een hele reeks politici die, toen de bouwfraude ‘speelde’, commissaris waren bij een bouwbedrijf. Juist deze bedrijven blijken bovendien recentelijk te zijn beboet door de NMa voor illegale prijsafspraken en kartelvorming.
ZEMBLA sprak ook met de klokkenluiders van de bouwfraude Bos, Zinhagel en Drost. Terwijl het blootleggen van de bouwfraude de Nederlandse samenleving miljarden heeft bespaard, kregen deze klokkenluiders letterlijk nog geen bedankje.