‘Afvalcrisis’ nog niet voorbij: problemen rond AEB stapelen zich op
07-08-2019
•
leestijd 2 minuten
•
163 keer bekeken
•
Het kabinet heeft een importplafond aangekondigd voor buitenlands afval vanwege de crisis die op dit moment speelt bij het Amsterdamse Afval Energie Bedrijf (AEB). De maatregel moet soelaas bieden sinds het AEB vorige maand in de problemen kwam wegens technische mankementen. Hierdoor kon meer dan de helft van de ovens geen afval meer verbranden. Dat leidt in het hele land tot problemen.
Eind juli besloot gemeente Amsterdam samen met de banken 16 miljoen euro vrij te maken voor het noodlijdende AEB om faillissement te voorkomen. Gisteren werd bekend dat er een derde tijdelijke vuilstortplaats nodig is en weer extra miljoenen.
Volgens het Parool
zou het gaan om een bedrag tussen de 17 en de 20 miljoen euro.
Om in ieder geval het huishoudelijk afval uit Amsterdam te kunnen verwerken en huishoudens te kunnen voorzien van stadswarmte, wordt de gemeente gedwongen om opnieuw geld te investeren in vuilverbrander AEB. Op dit moment is nog maar 30 procent van de reguliere capaciteit in gebruik. Er wordt zes tot negen maanden uitgetrokken om de boel weer op orde te brengen. Een definitieve oplossing voor het overgebleven vuil dat nu niet de verbrandingsoven in gaat, is er niet.
Importplafond
Het wegvallen van de verwerkingscapaciteit van het AEB Amsterdam leidt in het hele land tot problemen: alle afvalbuffers en opslagplaatsen liggen vol. Het afvalbedrijf was namelijk verantwoordelijk voor de verwerking van 1,4 miljoen ton afval. Hieronder valt ook afval dat werd geïmporteerd vanuit het Verenigd Koninkrijk. De Vereniging Afvalbedrijven spreekt
intussen
van een Nationale afvalcrisis en pleitte eerder voor een plafond voor de import van buitenlands afval.
Vandaag werd bekend dat Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) een tijdelijk importplafond heeft ingesteld voor buitenlands afval, na overleg met de gemeente Amsterdam en afvalverwerker AEB. Het nieuwe plafond houdt in dat er pas nieuwe contracten mogen worden gesloten om buitenlands afval in Nederland te verbranden als er geen Nederlands brandbaar afval meer hoeft te worden opgeslagen voordat het verwerkt kan worden.
Wat ging er mis bij het AEB?
Het AEB is de grootste vuilverbrander van Nederland én een hoofdpijndossier voor de gemeente Amsterdam. Ook in 2007 kwam het AEB in financieel zwaar weer. Toen werd er een nieuwe verbrandingsoven geopend die 450 miljoen euro kostte. De oven kampte echter met grote technische mankementen. De gemeente Amsterdam moest toen 135 miljoen euro bijleggen.
Tot 2014 was het AEB onderdeel van de gemeente. Daarna werd de afvalverbrander een zelfstandig bedrijf. Wel is het volledig eigendom gebleven van gemeente Amsterdam, die heeft namelijk 100% van alle aandelen in handen. Omdat de beoogde opbrengsten uitbleven, zou een aantal jaren geleden het bedrijf bezuinigd hebben op personeelskosten en regulier onderhoud. Na een aantal branden staat de vuilverwerker onder verscherpt toezicht wegens ernstige veiligheidsproblemen en nu is er dus besloten om vier van de zes verbrandingsovens uit te zetten.
Zembla besteedde eerder aandacht aan het Amsterdamse AEB in de uitzending
‘Gouden bergen’
.