Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Stiefkind dupe van de wet

06-12-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
233 keer bekeken
  •  
ANP - Stiefkind van de rekening
Stiefouders die na een lange relatie alsnog uit elkaar gaan, moeten na hun scheiding verplicht kunnen worden alimentatie te betalen voor hun stiefkind. Dat zegt Cees van Leuven, raadsheer aan het gerechtshof van Den Bosch woensdag in de ZEMBLA-uitzending Stiefkind van de Rekening. Stiefkinderen waarvan de biologishe ouders geen alimentatie willen of kunnen betalen dreigen de dupe van de wet te worden. Die stelt dat de biologische ouder verplicht is alimentatie te betalen, maar een stiefouder is dat niet voor een stiefkind. Ook niet als hij of zij jarenlang voor het stiefkind heeft gezorgd en er geen biologische ouder is om alimentatie te betalen. Van Leuven vindt een wetswijziging op zijn plaats: "De wet zou voor evenwicht moeten zorgen, voor balans. Waar er rechten zijn, moeten er ook verplichtingen zijn. Het wordt als een groot manco ervaren - ook door mijn collega’s - dat we geen maatwerk kunnen toepassen als een kind lang in een stiefgezin heeft gezeten,” aldus Van Leuven.   
De raadsheer die bij het gerechtshof in Den Bosch veel familiezaken, echt- en vechtscheidingszaken doet, vindt het niet terecht dat een stiefouder bij de rechter nu wel kan vragen om een omgangsregeling maar omgekeerd niet verplicht kan worden tot het betalen van alimentatie. Van Leuven zegt in Zembla:   “Het zou logisch zijn dat de stiefouder ook financieel verantwoordelijkheid blijft dragen voor het kind.”  
Vechtscheiding
Als de ouder en stiefouder ook nog samen een kind hebben gekregen, wordt voor dat biologische kind wél alimentatie betaald. Van Leuven meent: “Dat voelt voor die kinderen zelf onderling ook zeer onrechtvaardig.” 
Twee op de drie samengestelde gezinnen lopen stuk. Een van de risicofactoren van een samengesteld gezin is een nog slepende vechtscheiding tussen de biologische ouders. Raadsheer Cees van Leuven: “Wanneer er een vechtscheiding was in de oorspronkelijke relatie, gaat die vaak verder in de nieuwe relatie. De vechtscheiding komt in het nieuwe gezin binnen en vervuilt alles.” 
Jonge stellen met kinderen
Een op de drie getrouwde kerngezinnen gaat jaarlijks uit elkaar. Uit cijfers van het CBS blijkt dat dat steeds vaker jonge stellen met kinderen zijn. Volgens deskundigen in ZEMBLA vinden de gescheiden ouders daarna relatief snel weer een nieuwe liefde op het schoolplein of op een datingsite. Niet lang daarna ontstaat vaak het samengestelde gezin. Gezinsgeluk dat vaak van korte duur is, omdat veel stiefouders onderschatten hoe moeilijk het is om van het kind van een ander te houden. Stiefkinderen zijn vaak nog in de rouw vanwege de scheiding en dulden geen nieuwe opvoeder.
‘Stiefkind van de rekening’, ZEMBLA: woensdag 6 december, 21.15 uur BNNVARA, NPO 2
Luister ook het interview naar aanleiding van de uitzending met Van Leuven op NPO Radio.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor