Apothekers protesteren tegen geneesmiddelentekorten
01-05-2019
•
leestijd 2 minuten
•
99 keer bekeken
•
Veertig apothekers in het Gooi hielden hun deuren vandaag tot de middag gesloten als stil protest tegen geneesmiddelentekorten. Apothekers zijn klaar met boze klanten, ze krijgen steeds vaker te maken met agressie door leveringsproblemen van medicijnen. ‘’Dat varieert van schelden en dreigen tot slaan’’', zegt Gerben Klein Nulent, voorzitter van apothekersorganisatie KNMP.
‘’Dat is niet het gevolg van het beleid van apothekers, maar van het beleid van de overheid'', aldus Carlo Schneider van Apotheek Zevenend in Laren.
De afgelopen jaren lopen de tekorten van medicijnen in Nederland enorm op.
Volgens bestuursvoorzitter Klein Nulent wordt momenteel onderzocht of medicijnfabrikanten en groothandels grotere voorraden kunnen aanhouden om de tekorten aan te pakken. Een van de problemen is volgens hem de grote afhankelijkheid van China en India voor de productie van geneesmiddelen. ‘’Als daar iets misgaat merken wij dat direct.’’ Daarover maakte Zembla de uitzending ‘
Medicijnmacht China’
.
Eerder bleek uit
een enquête
van Zembla dat één op de twee mensen die het afgelopen half jaar een voorgeschreven geneesmiddel op wilde halen, minstens één keer met lege handen naar huis ging, omdat de apotheek de medicatie niet op voorraad had.
Een landelijk probleem
De apothekers in het Gooi zijn de eersten die protesteren. Mogelijk heeft dit gevolg in andere delen van het land, want agressie tegen apothekers is een landelijk probleem. Het stille protest van de apothekers is ook een waarschuwing richting de overheid en zorgverzekeraars. De hoop is dat de overheid en zorgverzekeraars de handen ineenslaan om het voorkeursbeleid aan te passen en de medicijntekorten oplossen.
Geneesmiddelentekort komt niet door inkoopbeleid zorgverzekeraars
Zorgverzekeraars Nederland (ZN) stelt dat het geneesmiddelentekort niet door het inkoopbeleid van zorgverzekeraars komt. ‘’De apothekers hebben er juist baat bij dit beleid steeds maar weer aan de kaak te stellen, omdat het hen in de portemonnee raakt’’, aldus ZN. ‘’Het is ingevoerd om prijzen van geneesmiddelen omlaag te krijgen en bonussen van fabrikanten voor apothekers tegen te gaan.’’ Volgens verzekeraars zijn sinds de invoering van het voorkeursbeleid miljarden bespaard.