Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Banken moeten bijhouden hoeveel boeren financiering voor verduurzaming krijgen'

09-02-2021
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
406 keer bekeken
  •  
Frank Wassenberg pvdd

© ANP

Kamerleden Frank Wassenberg en Lammert van Raan (beide PVDD) willen dat banken als de Rabobank vanaf nu gaan monitoren hoeveel boeren die een financieringsaanvraag doen om te verduurzamen, daadwerkelijk de financiering rond krijgen. Dat vragen zij aan de ministers van Financiën en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV). Aanleiding voor deze Kamervragen is de uitzending 'Het excuus van de Boerenleenbank'. Daarin erkent de Rabobank voor het eerst dat de bank schuld heeft aan de problemen in de landbouw.

Door overmatig gebruik van kunstmest en bestrijdingsmiddelen, steeds meer dieren en hogere opbrengsten per hectare, zijn veel bodemorganismen, bestuivende insecten en weidevogels uit het boerenlandschap verdwenen. De landbouw, vooral de intensieve veeteelt, is een grote bron van stikstofuitstoot. Dierenwelzijn staat al jaren onder druk. Op veel plekken neemt de bodemvruchtbaarheid af, zo is te zien in onze uitzending ‘Het excuus van de Boerenleenbank’. 

Kamerleden Wassenberg en Van Raan van Partij voor de Dieren willen van de ministers een reactie op het feit “dat de klanten van de Rabobank en ABN AMRO die over willen stappen op duurzamere vormen van landbouw, de financiering niet rond kunnen krijgen vanwege schaalverkleining, wat de transitie naar kringlooplandbouw in de weg staat.’’ Volgens de PVDD hebben marktpartijen, zoals de Rabobank, ‘geen (financieel) belang bij de omschakeling naar een duurzaam, kleinschaliger landbouwsysteem’. Ze willen dan ook dat de ministers dit erkennen.

Lees ook Kamervragen van GroenLinks na de uitzending 'Het excuus van de boerenleenbank'

Aantal boeren dat omschakelt daalt
In totaal werken nu 2.115 boeren in Nederland biologisch, op een totaal van ruim 53 duizend landbouwbedrijven. Het aantal boeren dat omschakelt, daalt al vier jaar achter elkaar, blijkt uit cijfers van Skal, de certificeringsorganisatie voor de biologische landbouw. Volgens het ministerie van Landbouw lopen boeren die biologisch willen worden ‘soms tegen financieringsproblemen op’. De Rabobank staat volgens Bas Rüter, directeur duurzaamheid van de bank, open voor boeren die willen overstappen naar biologisch “Als het enigszins kan, dan verkennen wij alle mogelijkheden om dat mogelijk te maken.”

Lees ook: Rabobank: 'Wij zijn medeverantwoordelijk voor de problemen in de landbouw'

De PVDD-Kamerleden vinden dat Nederland in Europees verband ‘flink achterloopt met het aandeel biologisch landbouwareaal’. Zij vragen de ministers van Financiën en van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) om aanvullende maatregelen. ‘’Deelt u de mening dat ook de financiers van de agrosector een proactieve rol moeten spelen in de grote omslag waar de landbouw voor staat?’’

Link met Amazone
Naast de problemen in de Nederlandse landbouw, leggen Wassenberg en Van Raan ook een link met de landbouwproblematiek in het buitenland, zoals in Brazilië. Draagt de Rabobank daaraan bij, omdat de bank “investeert in bedrijven als voedselgigant en sojahandelaar Cargill en het Braziliaanse vleesbedrijf JBS, die de Amazone ontbossen voor de productie van soja (voor de landbouw) en vlees, wat gepaard gaat met mensenrechtenschendingen, klimaatverandering, biodiversiteitsverlies en grootschalig dierenleed?”

In ‘Ramp in het regenwoud’ uit 2019 liet Zembla al zien wat de gevolgen van de sojahandel voor het Amazone regenwoud en voor de lokale bevolking zijn. Er blijken onvermoede Nederlandse belangen in het spel.  
 
Lees hier alle Kamervragen:
Bekijk hier de uitzending 'Het excuus van de Boerenleenbank': 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

Omschrijving *

Typ hier je reactie...


0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.