Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Bedreigde bestuurders: verdachten voor de rechter

26-06-2015
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
bedreigde-bestuurders
Bijna drie jaar na hun arrestatie en exact zes jaar na de eerste brand in een lange reeks tussen 2009 en 2012 staan vandaag vijf verdachten voor de rechter. Van de tientallen autobranden en de moordaanslag op een wethouder die Weert toen in de greep hield, lijken slechts vijf brandstichtingen bewezen. Dat schrijft de Limburger.
Zondagavond 20 september 2009. Aan de Wiekendreef in de wijk Molenakker vliegt een kogel door de voorruit de woonkamer in van toenmalig wethouder Stef Strous, tegenwoordig burgemeester van Maasgouw. Gelukkig wordt niemand getroffen.
Wel spreekt justitie van een moordpoging op de politicus, looft 10.000 euro beloning uit voor de gouden tip en zet twintig rechercheurs en twee officieren van justitie op de zaak. Het is niet de eerste aanslag op de woning van Strous.
Op 8 augustus van dat jaar, als op de oprit van toenmalig wethouder Anton Kirkels diens auto uitbrandt, gaat later die avond bij Strous al een baksteen door een ruit van de woning. Op 30 augustus wordt, vermoedelijk per vergissing, een steen door de ruit bij de buren van Strous gegooid. Daags daarna werd zijn woning met een vuurwapen beschoten, mogelijk als vergelding voor de ontmanteling van hennepplantages op een woonwagenkamp. Het overkwam toenmalig wethouder S. Strous van de gemeente Weert zes jaar geleden. Hij is één van de bestuurders die in ZEMBLA - ' Bedreigde bestuurders ' openhartig praten over het excessieve geweld en de invloed  daarvan. ‘Er hebben driekwart jaar hele grote camera's voor en achter het huis gestaan. Er ontstaat een groot gevoel van onveiligheid. Je hoort elk geluid, wat 's nachts op elk onbestemd moment tot je komt’, vertelt de geëmotioneerde ex-wethouder.
Meer dan de helft van alle burgemeesters en wethouders zijn het doelwit van intimidatie en agressie, soms zelfs met grof geweld. Ook ruim een derde van alle raadsleden heeft hier mee te maken. Die bedreigingen hebben grote gevolgen voor het persoonlijke leven van een bestuurder, maar ze kunnen ook de besluitvorming van die bedreigde burgemeesters, wethouders of raadsleden beïnvloeden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor