Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Biologische boeren willen af van fosfaatrechten

27-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
120 keer bekeken
  •  
Koeien
Biologische melkveehouders rijden vandaag in een stoet van tractoren naar Den Haag. Daar gaan ze minister Carola Schouten (Landbouw) vragen om vrijgesteld te worden van fosfaatrechten. Dat meldt Trouw

De bioboeren vinden het oneerlijk dat zij een milieuheffing moeten betalen op mest, terwijl de intensieve veehouderij de vervuiler is.
Bioboeren naar rechter om aanpak mestcrisis
Melkveehouders fosfaat
Fosfaat
Twee jaar geleden is er een plan gestart om de uitstoot van fosfaat, vooral veroorzaakt door mest, te verminderen. Sinds begin dit jaar moeten Nederlandse boeren die hun veestapel willen uitbreiden betalen voor fosfaatrechten, die worden uitgedrukt in kilo's en worden afgerekend per dier.   "Een koe poept 40 kilo fosfaat uit in een jaar, wat neerkomt op 8000 euro fosfaatrechten per koe per jaar. Dat is voor een biologische boer eigenlijk niet op te brengen", zegt Diana Saaman, namens de protesterende biologische boeren in Trouw.
Gesteund
De bioboeren voelen zich gesteund door Brussel, nadat de Eurocommissie Milieu ze per brief liet weten het “te rechtvaardigen'' vinden om de biologische sector vrij te stellen.
Geen uitzonderingspositie
De belangenvereniging voor boeren, Land- en Tuinbouworganisatie (LTO),  staat niet achter een uitzonderingspositie. "De biologische melkveehouders beweren dat het de doodsteek is voor de sector. Dat is overdreven. Daar geloof ik niet in", zegt Wil Meulenbroeks van LTO Nederland in Trouw. 

Intensieve melkindustrie
ZEMBLA maakte eerder twee afleveringen over de intensieve melkindustrie. In ‘ De topsporters van de melkindustrie ’ lieten we zien hoe de industrie te werk gaat en wat de gevolgen zijn van de stijgende melkproductie. In deel twee van ‘De topsporters van de melkindustrie ’ kijkt ZEMBLA over de grens hoe grote zuivelconcerns proberen hun productie te vergroten door melk voor de wereldmarkt te produceren. Bijna driekwart van de zuivel gaat naar het buitenland.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor