Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Brussel publiceert lijst criteria 'hormoonverstoorders'

15-06-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
76 keer bekeken
  •  
zorgwekkende-stoffen
De Europese Commissie heeft een lijst opgesteld met de wetenschappelijke criteria die bepalen welke stoffen hormonen kunnen ontregelen. EU-commissaris Vytenis Andriukatis (Gezondheid) zei woensdagmiddag in Brussel ,,terdege te beseffen dat er groeiende zorgen over deze stoffen bestaan."
Hormoonverstorende stoffen worden gebruikt in bijvoorbeeld plastic verpakkingen, cosmetica, tandpasta en de groente- en fruitteelt. Ze kunnen ernstige gezondheidsproblemen veroorzaken.
Er komen twee verordeningen die de hormoonverstoorders verbieden om ,,een zo hoog mogelijke bescherming voor mens en milieu te bieden."
De commissie baseert haar lijst op de definities voor ontregelende stoffen van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO. Die hanteert twee categorieën: stoffen met een wetenschappelijk bewezen effect op het menselijk lichaam, en stoffen met veronderstelde effecten op mensen die zijn aangetoond bij dieren.
Europarlementariër Bas Eickhout (GroenLinks) vreest dat de commissie alleen de eerste categorie wil toepassen en daarmee ,,nagenoeg alle" ontregelende stoffen uitsluit. ,,De gevolgen van hormoonverstorende stoffen, zoals kanker, vruchtbaarheidsproblemen en obesitas, treden vaak tientallen jaren later op. Daarnaast kun je niet zomaar allerlei testen op mensen los laten. Dit is een zwarte dag voor de volksgezondheid."
De wetenschappelijke criteria die de Commissie vandaag heeft goedgekeurd, zijn gebaseerd op de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) vastgestelde definitie van hormoonontregelaars, waarover brede consensus bestaat.
De WHO definieert een stof als hormoonontregelend wanneer
- zij een schadelijk effect heeft op de menselijke gezondheid;
- zij een endocriene werking heeft; en
- er een oorzakelijk verband bestaat tussen het schadelijk effect en deze werking.
Met de vandaag goedgekeurde criteria wordt ook nader bepaald hoe hormoonontregelaars moeten worden geïdentificeerd, met name door:
- gebruik te maken van alle relevante wetenschappelijke gegevens;
- de bewijskracht in acht te nemen; en
- te voorzien in grondige en systematische herziening.

De mededeling van de Commissie bij de twee handelingen bevat een overzicht van het complexe wetenschappelijke en regelgevingskader inzake hormoonontregelaars, en er wordt uiteengezet hoe de wetenschappelijke consensus over de definitie de laatste jaren is gegroeid; met dit alles heeft de Commissie rekening gehouden bij haar besluitvorming. Behalve de criteria bevat de mededeling een aantal acties waarmee de Commissie nog meer inspanningen zal leveren om de blootstelling aan hormoonontregelaars zowel op korte termijn (onderzoek en internationale samenwerking), middellange termijn (testmethoden) als lange termijn (regelgeving) tot een minimum te beperken.
De commissie presenteert haar voorstellen donderdag in het Europees Parlement. Dat kan het voorstel blokkeren.

Donderdag herhaalt de VARA de ZEMBLA uitzending ' Hormoonverstoorders ' om 10:10 uur op NPO 2. Eerder maakte ZEMBLA de uitzending ' Zorgwekkende Stoffen '. 


Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor