Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

C2000 brengt nog steeds hulpverleners in gevaar

24-10-2011
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
86 keer bekeken
  •  
c2000-brengt-nog-steeds-hulpverleners-in-gevaar
gepubliceerd op: 24.10.2011
Het digitale communicatiesysteem C2000 waarmee de politie, brandweer en ambulance communiceren brengt ondanks verbeteringen die zijn doorgevoerd nog altijd hulpverleners in gevaar en de brandweer wordt erdoor in haar werkzaamheden gehinderd. Dat blijkt uit een rapport dat ''De Pers'' in handen kreeg na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur en uit geanonimiseerde klachten aan de Vakvereniging Brandweer Vrijwilligers, waar  "De Pers" inzage in heeft gehad.

Niet betrouwbaar
‘Een groot aantal brandweerkorpsen ondervindt problemen met de digitale portofoons (...). Deze problemen bedreigen de veiligheid van hulpverleners’, zo staat in het vertrouwelijke rapport van 29 maart vorig jaar dat is opgesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Het onafhankelijke adviesbureau M&I Partners dat het rapport opstelde in samenwerking met de Nederlandse Vereniging van Brandweer en Rampenbestrijding (NVBR) concludeert dat de gebruikte portofoons ‘niet de betrouwbaarheid bieden die een groot aantal brandweerkorpsen eist’.

De ramp C2000
Het C2000-communicatiesysteem voor hulpdiensten faalde bij drie grote incidenten: tijdens de rellen op het strand van Hoek van Holland, bij de aanslag op de bus met de koningin in Apeldoorn en in februari bij de Poldercrash, waarbij een vliegtuig van Turkish Airlines nabij Schiphol neerstortte. Bij die vliegramp reed ambulancepersoneel van 90 ambulances lukraak met gewonden naar allerlei verschillende ziekenhuizen door gebrek aan onderling contact. In ''De ramp C2000" van ZEMBLA een indringende reconstructie van deze ramp met het originele geluidsmateriaal van de hulpdiensten. Uit gesprekken met vele betrokkenen ontstaat een onthutsend beeld van alle problemen met C2000.

Onderzoek SP
In juni 2011 deed de SP onderzoek bij de brandweer, daaruit kwam onder meer naar voren dat er onvrede is over de communicatiesystemen. 42 procent is ontevreden over het communicatiesysteem met de meldkamer. Over de C2000 systemen is meer dan de helft van de brandweermensen ontevreden. Dit kan leiden tot gevaarlijke situaties, omdat het systeem op onverwachte momenten uitvalt.  Over de analoge object portofoon die in een aantal korpsen (weer) wordt gebruikt, is 77 procent tevreden.

De klachten
‘C2000 valt op onverwachte en willekeurige momenten uit, veel storingen, slechte werking/ geen bereik in kelders, parkeergarages, grote objecten enz. wat vaak tot gevaarlijke situaties kan leiden.’

‘De fouten in het C2000 verhaal zijn vooral te herleiden naar een fout in de aanbesteding. Er is gekozen voor een communicatiesysteem dat is gebouwd voor buiten communicatie en niet voor binnen en buiten. Er moeten meer masten geplaatst voor een betere dekking.”

‘In grote objecten valt de ontvangst zowel van DMO als TMO weg. Dit is wel ons veiligheidsmiddel en communicatie met de buitenwereld!’

Hoop op verbetering opgegeven
Dat de brandweer nog altijd problemen ondervindt met het digitale communicatiesysteem is bekend, maar uit onderzoek van M&I Partners en het NVBR blijkt ook dat de hoop voor verbetering bij de huidige portofoons is opgegeven. ‘De nu in gebruik zijnde portofoons zullen naar onze verwachting niet worden verbeterd of aangepast aan de eisen die de brandweer stelt. Immers, fabrikanten hebben nieuwe typen in omloop gebracht, die voor een deel al beter voldoen en minder technische tekortkomingen vertonen.’

Meer over:

de-ramp-c2000
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor