Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Chemiereus Monsanto overwoog juridische stappen tegen Neil Young

12-08-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
105 keer bekeken
  •  
Neil Young
De Amerikaanse chemiereus Monsanto hield vanuit een speciaal kenniscentrum (‘fusion center’) journalisten en activisten die kritiek hadden op Monsanto in de gaten en probeerde van alles om hun geloofwaardigheid aan te tasten. Dat meldt de Britse krant The Guardian op basis van vertrouwelijke documenten die tijdens een rechtszaak over de omstreden onkruidverdelger Roundup in de openbaarheid zijn gekomen. Monsanto is de producent van Roundup en het bedrijf is inmiddels overgenomen door het Duitse megaconcern Bayer. 
Uit de documenten blijkt dat Monsanto in 2015 ook onderzoek deed naar singer songwriter Neil Young vanwege het verschijnen van zijn album ‘the Monsanto Years’. Het bedrijf overwoog zelfs juridische stappen tegen de zanger. 
Social media
Het album 'The Monsanto Years' uit kritiek op het chemiebedrijf. Het kenniscentrum analyseerde Young’s activiteiten op social media en zijn songteksten. Het kenniscentrum stelde vervolgens een lijst samen met onderwerpen waarop Neil Young het bedrijf op social media zou kunnen aanvallen. Vervolgens werd een strategieplan bedacht om proactief eigen content te creëren waarmee het bedrijf zou kunnen reageren op eventuele toekomstige kritiek uit de hoek van Young. 
In een email uit 2015 blijkt dat de chemiereus zelfs juridische stappen overwoog tegen Young. Uiteindelijk kwam het nooit tot een rechtszaak. 
Journalist van Reuters
Ook ging het bedrijf ver om een journalist van persbureau Reuters in diskrediet te brengen. De journalist Carey Gillam onderzocht of Roundup kankerverwekkend is en schreef daar een boek over. Voordat het boek uitkwam, probeerde Monsanto via derden Gillam te labelen als een anti-glyfosaat activist om haar in diskrediet te brengen. Er werden internetexperts ingehuurd om de boodschap goed te kunnen verspreiden. 
Kijk ook de ZEMBLA-uitzending 'De Monsanto methode'
Het bedrijf betaalde Google om zoekresultaten te promoten die het werk van de journalist onderuit haalden. Toen het boek uitkwam liet Monsanto verschillende personen negatieve recensies schrijven. De journaliste zegt daarover tegen The Guardian: “Ik vond het erg vervelend, maar aan de andere kant wist ik dat het nep was en georganiseerd door de industrie. Maar ik wist natuurlijk niet of andere mensen zich dat ook beseften.”
Advocaat in Roundup rechtszaak
The Guardian kreeg de documenten in handen via advocaat Michael Baum. Hij voert een van de Roundup rechtszaken in Engeland. Volgens Baum zijn de documenten bewijs van het bewust negeren van de rechten en veiligheid van anderen. De advocaat noemt dat ‘verwerpelijk’. “Ze hebben macht gekregen door enorme aantallen Roundup te verkopen en die macht misbruiken ze.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor