Zo lang afvalwater met PFAS niet naar de Verenigde Staten kan, bewaart de Chemours-fabriek in Dordrecht het op het eigen terrein. Als de maximale opslagcapaciteit in Dordrecht wordt bereikt, gaat het PFAS-afval naar het verwerkingsbedrijf Indaver in België om verbrand te worden.
"Als we geen opslagcapaciteit meer hebben, is vernietiging van het afvalwater door verbranding helaas het alternatief voor recycling van de hulpstof voor hergebruik", aldus een woordvoerder van Chemours. "Wij zijn ervan overtuigd dat de verwerking in onze zusterfabriek in de VS vanuit milieuoogpunt een betere beslissing is, omdat de hulpstof hierdoor vele malen kan worden hergebruikt."
In vaten van 1000 liter wordt het afvalwater verscheept. Na protest van omwonenden in Fayetteville, waar de omgeving ernstig is vervuild met PFAS, werd het transport naar de VS stilgelegd. In Nederland mag Chemours per jaar maximaal ongeveer 5 kilo per jaar lozen en er is in Nederland volgens experts geen installatie die het op een goede manier kan verwerken.
Voorlopig slaat Chemours het afvalwater met hoge concentraties van de PFAS-variant GenX, dat door het RIVM onder de zeer zorgwekkende PFAS-stoffen wordt geschaard, op in Dordrecht. "We bewaren dit tot het weer voor transport en recycling naar de VS kan." De opslag gebeurt volgens Chemours "volgens de toepasselijke wetten en regels die ook gelden voor de reguliere opslag van de hulpstof zelf".
Als deze situatie echter lang gaat duren, stuurt Chemours de vaten naar afvalverwerker Indaver in België. In de uitzending 'het PFAS-schandaal' ontdekte Zembla dat Indaver jarenlang PFAS loosde in het water dat uitkomt in de Westerschelde in Nederland. Verschillende PFAS-stoffen werden zonder vergunning geloosd. De transporten werden daarop tijdelijk stilgelegd door de ILT (Inspectie Leefomgeving en Transport). Na het transportverbod is de afvalverwerking volgens de ILT een stuk verbeterd.
Bron: ANP/Chemours/Zembla
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.