Voor de tweede keer legt de milieudienst DCMR van de provincie Zuid-Holland een last onder dwangsom op aan het bedrijf Chemours voor het lozen van een PFAS-soort waar het chemieconcern geen vergunning voor heeft. Dit keer gaat het om de PFAS-soort tetrafluorpropaanzuur (TFPrA). In 2023 werd het bedrijf betrapt op het onvergund lozen van de PFAS-verbinding trifluorazijnzuur.
Dit keer bleek uit metingen van Chemours zelf dat de zeer zorgwekkende stof TFPrA in het rioolwater is aangetroffen. Het bedrijf meldde dit aan de milieudienst die de lozing van TFPrA aan de hand van eigen metingen bevestigde.
De komende maanden gaat de milieudienst door met het controleren van het afvalwater op het riool op TFPrA. Als blijkt dat Chemours doorgaat met het lozen van de PFAS-soort moet het bedrijf de dwangsom betalen. De hoogte varieert van 250.000 euro tot ruim 1,2 miljoen per overtreding en kan oplopen tot een maximum van 3,75 miljoen euro.
Chemours heeft volgens de milieudienst geprobeerd om een vergunning aan te vragen voor het lozen van 1500 kilogram TFPrA per jaar, maar die vergunning is niet verleend.
De milieudienst laat weten dat de in 2023 opgelegde last onder dwangsom heeft gewerkt. De PFAS-verbinding trifluorazijnzuur is sindsdien niet meer aangetroffen in het rioolwater.
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.