Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De Geest uit de fles

  •  
16-11-2001
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
227 keer bekeken
  •  
de-geest-uit-de-fles
Veel Nederlandse moslims zijn bang. De eerste maand na 11 september zijn er 100 incidenten geweest tegen moslims. Van spugen in het gezicht tot brandstichting en geweld. En dat heeft zijn weerslag op de gehele islamitische samenleving.

Tegen die achtergrond zijn moslims bang om zich uit te spreken, uit angst om voor terrorist uit gemaakt te worden. Het gevolg is een 'politiek correct' zwijgen wat al gauw kan worden opgevat als "verzwijgen".

Omdat moslims zelf hun mond niet durven open te doen, wordt er in de media vooral gespeculeerd óver moslims. Maar er is een jonge generatie trotse moslims die wel voor haar mening uit durft te komen, zo is te zien in Zembla, vrijdag 16 november 2001 om 21.15 bij de VARA/NPS op Nederland 3.

Pro Bin Laden
Een nieuwe generatie moslims. Ze zijn goed opgeleid, spreken vloeiend Nederlands, en discussiëren met elkaar op internet-sites, zoals Maghreb-online.com. In Zembla: 'De geest uit de fles' geven zij hun ongezouten mening en die zijn anti-Amerikaans en soms ook pro Bin Laden. Leraar en auteur Ali Eddaoudi (27 jaar): "Osama Bin Laden is een idealist. Zolang nog niet bewezen is dat hij achter de aanslagen in de VS is hij voor mij geen terrorist, maar een Robin Hood."

Abdoe, een 24-jarige verzekeringsspecialist: "Ik kan me niet voorstellen dat er een moslim is ter wereld, die onverschillig blijft bij wat Israël de Palestijnen aandoet. Dat komt door de broederschap die kenmerkend is voor islam." Nora Kasrioui, een 22-jarige studente merkt dat haar eigen zusters geen grote uitgaven meer doen, omdat ze vrezen dat ze misschien op korte termijn uit Nederland zullen moeten vluchten.

Bewapenen
Nabil, een 27-jarige ondernemer, houdt zelfs rekening met een etnische zuivering. Als voormalig VN-soldaat heeft hij het al eerder meegemaakt. Hij spoort moslims op het internet aan om zich te organiseren en desnoods te bewapenen voordat het te laat is. Nabil: "Toen dat gebeurde in Srebrenica dacht ik: als mij dit overkomt staan de Nederlanders er ook niet voor mij."
Het gevolg van de toenemende spanningen is dat moslims meer naar elkaar toetrekken.

Ali Eddaoudi: "Ik denk dat integratie-ambtenaren zich zorgen moeten maken als het gaat om het separatie-proces wat nu plaatsvindt in deze samenleving".
Goed nieuws is er ook. Volgens Ali Eddaoudi is de tijd van de politiek correcte schijntolerantie voorbij. Het is tijd voor een debat waarin eerlijke standpunten tot zinvolle confrontaties leiden. Een nieuwe generatie moslims laat zich horen in Zembla.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor