Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De heilige hypotheekrente

  •  
20-01-2005
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
118 keer bekeken
  •  
Jarenlang stond het gelijk aan politieke zelfmoord als een politicus het H-woord maar noemde. Maar nu staat die aftrek ter discussie en niet alleen bij linkse partijen.De regeling leidt tot te dure huizen, is een oneerlijke subsidie voor de rijken en bovendien is het in de toekomst niet meer te betalen. Kortom: de hypotheekrenteaftrek moet op de helling. Alleen de huidige regering wil er niets van horen. Of zijn ook CDA en VVD aan het rommelen aan de hypotheekrenteaftrek?

Eerlijker
PvdA-leider Wouter Bos eist een eerlijker systeem van hypotheekrente-aftrek bij de volgende kabinetsformatie. In de ZEMBLA-documentaire 'De heilige hypotheekrente' noemt Bos het een hard onderhandelingspunt voor een regeerakkoord met de PvdA.

De partij overweegt om de aftrek voor iedereen op 40 procent of 30 procent te zetten. De 40 procent-optie is een grote bevoordeling van lagere inkomens. Een beperking tot 30 procent heeft grote negatieve financiële gevolgen voor midden- en hoge inkomens.
Afspraak
De PvdA heeft nog geen keus gemaakt over wat er moet gebeuren met bestaande gevallen. 3,4 miljoen gezinnen met een eigen woning hebben hun financiële huishouding gebaseerd op jarenlange afspraken met hypotheekverstrekkers.
Volgens Bos zijn er twee mogelijkheden: ' Je kunt het systeem van de ene op de andere dag veranderen en dan de oude gevallen ontzien. Of je besluit om de rente-aftrek geleidelijk te beperken. ' Bos zegt een voorkeur te hebben voor een geleidelijke aanpak omdat dit eerlijker zou zijn.

Ook de vroegere CDA-voorman Eelco Brinkman vindt dat de huidige regeling rond de hypotheekrente-aftrek op de helling moet. Brinkman, voorzitter van het Algemeen Verbond van Bouwbedrijven (AVBB), heeft als lid van de VROM-Raad een advies uitgebracht aan minister Dekker om de hypotheekregeling te veranderen. Zo pleit hij voor het afschaffen van aflossingsvrije hypotheken. Deze hypotheekvorm is de laatste jaren steeds populairder geworden. Brinkman vindt echter dat dit leidt tot ' een verkeerd gebruik van gemeenschapsmiddelen '.

Huizenbezitters gebruiken dit geld niet voor onderhoud maar voor consumptieve bestedingen. Brinkman waarschuwt minister Zalm dat er niet moet worden bezuinigd op de hypotheekrente-aftrek om op die manier geld uit de staatskas voor andere doeleinden aan te wenden: ' Het geld moet wel in de huisvesting blijven. ' Zo zou woningonderhoud aftrekbaar moeten worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor