Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

De zuipkeet uit beeld

07-08-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
112 keer bekeken
  •  
nog-steeds-evenveel-comazuipers
Sinds de controle van de Voedsel- en Warenautoriteit is overgeheveld naar de gemeenten is de controle op de zuipkeet bijna volledig verdwenen. Dat zeggen het Trimbos Instituut en het Instituut voor alcoholbeleid STAP tegen BNR. Vooral op het platteland is de zuipkeet een bekend fenomeen en volgens de twee instituten is dat met het verhogen van de leeftijd waarop alcohol mag worden genuttigd niet minder geworden. ‘In Nederland gaat het om vele honderden van deze locaties, gemeentelijk en landelijk is er geen goed beeld van de totale problematiek.' De trends zijn overigens regionaal verschillend: het aantal gevallen van comadrinken neemt bijvoorbeeld toe in Zuid-Holland Zuid, in Amersfoort en in Brabant, terwijl er in Noord-Holland Noord sprake lijkt te zijn van een afname.
Het probleem van de zuipketen is dat er geen of weinig controle op is, in veel gevallen is er niets aan de hand maar werkt het comazuipen in de hand.

In 2014 zijn 783 jongeren onder de 18 jaar voor alcohol gerelateerde klachten opgenomen in het ziekenhuis. In 87 procent van de gevallen ging het om een alcoholvergiftiging. Tussen 2007 en 2011 was er sprake van een sterke stijging in aantallen jongeren die wegens een alcoholvergiftiging behandeld zijn door een kinderarts. Na een daling in 2012 is opnieuw  sprake van een stijging van het aantal jongeren die met alcoholvergiftiging worden behandeld. In 2014 is er sprake van een stijging van 10 procent ten opzichte van 2013. 

Meer meisjes
In 2014 zijn voor het eerst meer meisjes dan jongens opgenomen in het ziekenhuis (52 procent meisjes en 48 procent jongens). De gemiddelde leeftijd van de jongeren die opgenomen worden schommelt al jaren rond de 15 jaar. In 2014 is die 15,4 jaar. In 2014 zijn vergeleken met 2013 meer kinderen van 13 en vooral van 14 jaar opgenomen. Het percentage 16 jarigen is afgenomen en van 17 jarigen gelijk gebleven.

Deze gegevens zijn afkomstig uit het onderzoek naar alcoholintoxicaties van het Nederlandse Signaleringscentrum voor Kindergeneeskunde (NCSK). De cijfers zijn waarschijnlijk een onderschatting van het aantal alcoholvergiftigingen, omdat jongeren die door een reguliere arts of huisarts behandeld zijn, niet meegeteld zijn. Het aantal jongeren dat behandeld wordt op de Spoedeisende Hulp-afdeling is ook hoger, omdat jongeren in dat geval soms weer naar huis gaan zonder dat ze langere tijd in het ziekenhuis blijven of door een kinderarts behandeld worden. Bij de behandeling door een kinderarts gaat het ook om jongeren in de jongere leeftijdscategorie (10 tot 17 jaar).
Alcohol speelt rol bij ongevallen en incidenten
Veiligheid NL telde in 2013 bij de Spoedeisende Eerste Hulp 420 behandelingen i.v.m. alcohol gerelateerde ongevallen en geweld bij jongeren onder de 18 jaar. Alcohol speelt een rol in 8,7% van door de politie geregistreerde incidenten met jongeren, zo bleek uit een studie van het Nederlands Instituut voor Alcoholbeleid STAP naar de alcoholincidenten in 2010 in 5 gemeenten in de FoodValley regio.
Kosten verhalen
Acht op de tien volwassen Nederlanders is van mening dat de kosten van ziekenhuisbehandeling van jongeren bij overmatig alcoholgebruik ten minste gedeeltelijk voor eigen rekening zouden moeten zijn. Nederlanders blijken in alle opzichten minder solidair met mensen die medische gevolgen ondervinden van hun eigen ongezond gedrag, zoals roken en drinken. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau van de Statistiek.
Volwassenen en alcohol
Uit nieuwe cijfers van NEMESIS-2 blijkt dat alcoholproblemen in de algemene bevolking vaak mild en van voorbijgaande aard zijn, maar dat er ook een groep is met ernstige en chronische problemen. Bovendien zijn er naar schatting 45.000 mensen met langdurige alcoholproblemen die hiervoor niet in zorg komen. Dit blijkt uit het proefschrift van Marlous Tuithof, werkzaam bij het Trimbos-instituut.

Meer over:

comazuipen-1
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor