Defensie onderzoekt oefening waarbij vijf militairen hitteletsel opliepen
28-08-2019
•
leestijd 2 minuten
•
232 keer bekeken
•
Defensie is aan het inventariseren wat de exacte feiten en omstandigheden waren tijdens de oefening maandag waarbij vijf militairen onwel zijn geworden door de hitte. Vier van de vijf militairen werden vrij snel ontslagen uit het ziekenhuis, maar een van hen ligt er nog steeds, laat woordvoerder Jurriaan Esser weten.
Het vijftal volgt de opleiding van de Luchtmobiele Brigade en was op oefening op het Stroesche Zand. De temperatuur liep daar volgens
de website Accuweather
maandag op tot 32 graden. Hoe laat de militairen onwel werden en hoe warm het toen precies was, kan de woordvoerder niet zeggen. “Dat wordt allemaal geïnventariseerd.”
Onderdelen en kleding aangepast aan hitte Defensie paste de oefening vanwege het warme weer aan. Een onderdeel waarbij militairen een kuil moeten graven werd geschrapt en een mars waarbij de militairen bepakking dragen was in plaats van 20 kilometer lang, verkort naar 17,5 kilometer. De kledingvoorschriften werden aangepast aan het weer. Wat dat precies inhoudt, kon woordvoerder Jurriaan Esser nog niet zeggen.
Kijk het verhaal van Milou, een militair in opleiding, wiens leven veranderde na een hitteberoerte:
Essentiële informatie ontbreekt De meest essentiële vragen om vast te stellen of er goed is gehandeld, blijven op dit moment onbeantwoord. Zo is onbekend wat de eerste hulp is geweest en of de militairen zijn gekoeld in een koelbad.
Er is van tevoren een risicoanalyse gedaan, maar of die volgens
het Handboek Militair van de Nederlandse krijgsmacht is verlopen, is niet duidelijk. Het handboek, maar ook de NAVO-richtlijn schrijft voor dat de risicoanalyse van een oefening op basis van een zogeheten WBGT-meting moet gebeuren (dat is een meting die bestaat uit verschillende elementen, zoals temperatuur en luchtvochtigheid).
Wat wel duidelijk is op dit moment Defensie meldt verder alleen dat er extra waterpunten waren tijdens de loop van 17,5 kilometer. Om de 5 kilometer was er een rustpunt met water waar gegeten moest worden. Of iemand erop toezag dat de militairen ook echt water dronken, is niet duidelijk op dit moment. Woordvoerder Esser legt uit dat Defensie tijd nodig heeft om zorgvuldig alle informatie te inventariseren, zodat bekeken kan worden of extra onderzoek nodig is.
Hitteslachtoffers van Defensie
ZEMBLA besteedde in de uitzending '
Hitteslachtoffers van Defensie
' uitgebreid aandacht aan hitteletsel bij militairen. In de uitzending blijkt dat grote fouten binnen Defensie hebben geleid tot incidenten waarbij militairen hitteletsel opliepen tijdens oefeningen in Nederland. ZEMBLA kreeg vertrouwelijke rapporten in handen die zijn opgesteld door de Commissie Hittestuwing van Defensie die vier hitteletsel-incidenten heeft onderzocht.
De commissie concludeerde toen dat leidinggevenden onvoldoende kennis hebben over het voorkomen van hitteletsel. Kleding en oefeningen werden tijdens oefeningen en sportactiviteiten niet aangepast aan warme weersomstandigheden, terwijl de militaire handboeken en richtlijnen dat wel voorschrijven, zo schrijft de commissie. Ook werd er niet geleerd van eerdere incidenten.
Kijk de uitzending 'Hitteslachtoffers van Defensie':