Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dier&Recht kritisch over rashondengids

02-10-2015
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
88 keer bekeken
  •  
fokverbod-zieke-rashonden
Het LICG (Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren) heeft vandaag een informatieve nieuwe website 'rashondengids.nl' gelanceerd. De site geeft van de populairste hondenrassen aan welke erfelijke aandoeningen voorkomen in Nederland. Het ministerie van Economische Zaken, de initiatiefnemer van deze website, heeft geprobeerd de sinds 2011 bestaande website van Stichting Dier&Recht, rashondenwijzer.nl, uit de lucht te halen door deze af te kopen. Volgens Hans Baaij van Dier&Recht is de rashondenwijzer kritischer dan de nieuw gelanceerde website van het conglomeraat van o.a. de faculteit Diergeneeskunde (Universiteit Utrecht), de Dierenbescherming, het ministerie van Economische Zaken, de belangenvereniging voor de huisdierenbranche Dibevo en Wageningen University & Reseach.
In een reactie op het lanceren van de nieuwe website zegt Hans Baaij van Dier&Recht  dat zij in een gesprek met Economische Zaken over de bouw van de rashondengids is onder druk zijn gezet de website Rashondenwijzer te stoppen in ruil voor een onderzoeksopdracht ter waarde van 25.000 euro. Dier&Recht is daar niet op ingegaan.
Reactie Economische Zaken
Het ministerie van Economische Zaken (EZ) schrijft in een reactie dat er een brede behoefte werd gevoeld bij de partijen vertegenwoordigd in het LICG aan een objectieve rashondenwijzer. De Dier&Recht rashondenwijzer werd door het LICG en overige partijen niet als objectief genoeg gezien. D&R wilde echter niet gratis samenwerken en door hen verzamelde informatie beschikbaar stellen, maar EZ gaf aan geen bedrag voor de gegevens te willen betalen. In plaats daarvan heeft EZ het aanbod gedaan bij te dragen aan een andere project van D&R ter waarde van 25.000 euro.
Hans Baaij van Dier&Recht vertelt ons dat deelname aan het project zou bestaan uit het afstaan van de gegevens van de website en deelname aan een zogenaamde klankbordgroep.

Dier en Recht
In 2011 lanceerde stichting Dier&Recht de website RashondenWijzer. Op www.RashondenWijzer.nl staan voor de 100 meest verkochte hondenrassen de erfelijke aandoeningen, een beschrijving van de erfelijke aandoeningen en een koopadvies. Een groot aantal hondenrassen is ziek. Ze hebben erfelijke aandoeningen ontstaan door inteelt en het fokken op extreme vormen van “schoonheid”. Meer dan 40% van de rashonden heeft een erfelijke aandoening en veel hondenrassen zijn zo ziek dat ze beter niet meer gefokt kunnen worden.
Verder stelt Baaij dat het belang van de nieuwe rashondengids niet is om de honden te beschermen maar vooral het behoud van raszuiver fokken en de zogenoemde rasstandaard. Groot voorstander daarvan is Prof. Rothuizen van de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit van Utrecht. Raszuiver fokken heeft als nadeel dat de erfelijke aandoeningen in stand gehouden worden.

Erfelijke aandoeningen zijn onder andere heupdysplasie (Duitse herder), ademhalingsproblemen (Bulldogs), vroegtijdig overlijden door kanker (Berner Sennenhond) en een te kleine schedel waardoor epilepsie, chronische hoofdpijn en jeuk (Cavalier) ontstaan. Dit soort erfelijke aandoeningen zijn al decennia bekend bij de Raad van Beheer voor de Kynologie, bij rashondenverenigingen en fokkers, maar er is zeer veel verzet om de rasstandaard (de voorschriften voor het uiterlijk van een rashond) aan te passen en vreemd bloed toe te laten zodat inteelt en  ziekten verminderen.
Handhaving NVWA
In artikel 2.6, tweede lid van de Wet dieren en artikel 3.4 Besluit houders van dieren is een verbod opgenomen op het fokken met dieren met een erfelijke aandoening of een uiterlijk kenmerk dat de gezondheid of het welzijn van het dier of de nakomelingen van het dier kan aantasten. Stichting Dier&Recht probeert de NVWA ertoe te bewegen deze wet te handhaven bij fokkers die in overtreding zijn.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor