Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dierenarts keurt mee bij hondenshow

27-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
64 keer bekeken
  •  
fokverbod-zieke-rashonden
Vanaf 2016 gaan dierenartsen meekijken op hondenshows. Net als de keurmeester geven de dierenartsen bij zo’n veertig hondenrassen hun mening bij het onderdeel ’beste van het ras’.?? De organisatie van rashondenfokkers wil met deze en andere maatregelen bereiken dat rashonden in 2024 gezond en sociaal zijn. Ook mogen de dieren geen last meer hebben van extreme uiterlijke kenmerken.

Staatssecretaris Sharon Dijksma (Economische Zaken) ontvangt het plan Fairfok donderdag. Het moet een einde maken aan het fokken op overdreven uiterlijke kenmerken als een zo plat mogelijke snuit of zo veel mogelijk huidplooien.

Omdat bij het fokken op dat soort kenmerken vaak hetzelfde mannetjesdier wordt ingezet, is er meer kans op erfelijke aandoeningen. Om die kans te verkleinen komen er ook regels voor de hoeveelheid nestjes en op welke leeftijd een hond puppy’s mag krijgen. Het is de bedoeling dat in 2018 de stamboom een soort keurmerk is geworden: ‘Fairfok’. Het keurmerk maakt duidelijk dat bij het fokken veel aandacht was voor gedrag, gezondheid en welzijn van zowel ouderdieren als pups.

Dijksma ziet het plan als een belangrijke stap. ' Het is voor het welzijn van honden echt noodzakelijk dat er nu forse stappen worden gezet. Er moet een eind komen aan het leed van honden omdat hun baasjes een platte snuit of overdreven rimpels mooi vinden.

In Nederland worden volgens het ministerie van Economische Zaken 1,5 tot 1,8 miljoen honden gehouden. Ongeveer 500.000 daarvan zijn rashonden, verdeeld over ongeveer 300 erkende rassen. Bijna één op de vijf huishoudens heeft één of meer honden.

Dier en recht
Volgens Dier en Recht komen de plannen van de hondenfokkers te laat. Tegen de NOS zegt Hans Baaij van de stichting Dier en Recht  "Staatssecretaris moet hier erg kritisch naar kijken. Er is sinds 1 juli een wet die verbiedt om met zieke of gemankeerde honden te fokken. Dit is geen plan van aanpak, maar een poging om wéér uitstel te krijgen. De fokkers geven geen enkele garantie dat ze hun gedrag verbeteren. Wij accepteren deze gang van zaken niet, we gaan naar de rechter om af te dwingen dat de wet wordt nageleefd."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor