Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Dijsselbloem: 'Bedrijven moeten meer belasting gaan betalen'

05-01-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
93 keer bekeken
  •  
eu-onderzoek-belastingparadijs-nederland
'Grote schoonmaak Nederlands belastingsysteem nodig’
Nederland staat bekend als een belastingparadijs voor bedrijven en multinationals, maar als het aan minister Dijsselbloem van Financiën ligt, gaat dat de komende jaren veranderen. Dijsselbloem (PvdA) wil dat de belasting voor deze bedrijven omhoog gaat. Dat schrijft hij donderdag in een opiniestuk in het Algemeen Dagblad.
Volgens Dijsselbloem moet er een einde komen aan de scheve en ongelijke situatie in het Nederlandse belastingstelsel. Het hoogste tarief voor de winstbelasting van bedrijven is nu 25 procent terwijl dit voor veel gewone werkende Nederlanders veel hoger ligt. De minister wil de komende jaren het evenwicht dat nu uit balans is, herstellen een rechtvaardiger systeem creëren. Hierover zegt hij in het AD: 
“Werkenden zijn de afgelopen decennia een steeds groter deel van de totale belastingen gaan betalen. Vermogenden profiteren daarvan. Ook tussen bedrijven is de balans zoek. De bakker op de hoek betaalt keurig zijn belastingen, terwijl creatieve multinationals nergens afdragen."
Een multinational die in het verleden in het nieuws kwam vanwege slinkse belastingtrucs is bijvoorbeeld Starbucks , dat dankzij kantoren in Nederland veel minder belasting hoefde af te dragen. Ook de band U2 kreeg stevige kritiek. De band heeft een kantoor in Amsterdam, maar doet daar vrijwel niets anders dan slim profiteren van de lage Nederlandse tarieven.
Kijk hier onze eerste ZEMBLA over deze bedrijven: ‘Nederland belastingparadijs’ 
Opvallend
De uitspraken van Dijsselbloem zijn opvallend, omdat hij in november vorig jaar in een interview met RTLZ nog zei dat de winstbelasting voor bedrijven verder omlaag kan als aan de andere kant de aftrekmogelijkheden en belastingconstructies worden versoberd. In zijn opiniestuk zegt hij daarover dat hij toen uitdrukkelijk sprak over de mogelijke opbrengst van de aanpak van belastingontwijking. De PvdA en VVD hebben daarover afgesproken dat eventuele extra inkomsten door deze aanpak niet mogen leiden tot netto hogere lasten voor het bedrijfsleven.
Nieuwe Europese afspraken
Eind vorig jaar werd er nog een Europees akkoord gesloten om belastingontwijking in de EU aan te pakken. Vanaf 2019 moet het voor bedrijven bijvoorbeeld moeilijker worden te shoppen met belastingsystemen in verschillende landen. Een van de maatregelen is dat de renteaftrek wordt beperkt om te voorkomen dat bedrijven gaan schuiven met geld dat ze overhouden van die renteaftrek. Hiervoor passen ze nu slimme tructjes toe: ze laten bijvoorbeeld een dochterbedrijf een lening bij het hoofdkantoor afsluiten vanuit een ander land. De rente die daarover moet worden afgedragen, kunnen ze aftrekken van de winst. In een ander land hoeft het bedrijf vervolgens geen belasting meer te betalen over die rente. Door nu een maximum te stellen aan die renteaftrek wordt dit financieel voordeel voor bedrijven beperkt.
Lees meer over de Europese afspraken in: ‘EU gaat belastingontwijking grote bedrijven aanpakken’
Kritiek op de plannen van Europa
Volgens critici van de maatregelen, zoals de Groenen in het Europees Parlement, gaan ze lang niet ver genoeg. Ook ontwikkelingsorganisatie Oxfam Novib was niet te spreken over de afspraken. Oxfam Novib zei destijds over de deal:
"Het is schandalig dat regeringen niet in staat zijn gebleken met een effectieve benadering te komen tegen het parkeren van winsten in belastingparadijzen."
Verouderd belastingstelsel
ZEMBLA maakte in 2009 de eerste uitzending over multinationals die dekbelasting ontwijken. In deze uitzending zei belastingdeskundige van het IMF Geerten Michielse dat ons belastingstelsel verouderd is en fundamenteel moet veranderen:
" Het huidige belastingstelsel is nog steeds gebaseerd op de economische concepten uit de jaren twintig van de vorige eeuw en houdt onvoldoende rekening met de effecten van de globalisering."
Brievenbusmaatschappijen
In 2015 maakten we een vervolg op deze eerste uitzending over het Nederlandse belastingsysteem. Hieruit bleek onder andere hoe internationale bedrijven als Starbucks, Ikea en Google met slimme constructies, zoals brievenbusmaatschappijen, hun belastingverplichting weten te omzeilen. Ook Nederlandse bedrijven als Hema, WE en ASML creëren allerlei belastingvoordelen met slimme trucs. Kijk deze uitzending ‘Nederland belastingparadijs, het vervolg’ terug.
Lees hier het ingezonden artikel van Dijsselbloem in het AD.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor