Dit maakte Zembla eerder over de problemen bij de Belastingdienst
14-01-2020
•
leestijd 2 minuten
•
699 keer bekeken
•
De aanhoudende problemen bij de Belastingdienst hebben ertoe geleid dat minister van Financiën Wopke Hoekstra, flink de bezem door de organisatie haalt. Hij gaat de Belastingdienst in stukken hakken: de onderdelen Toeslagen en Douane worden afgesplitst van de rest van de organisatie. De coalitie besloot ook afgelopen maandag dat er twee staatssecretarissen op het departement moeten komen na het vertrek van voormalig staatssecretaris Menno Snel.
Hij stapte op vanwege de toeslagenaffaire: een zaak waarbij mogelijk duizenden ouders werden gedupeerd. De Belastingdienst schoot volledig door in de aanpak van fraude met de kinderopvangtoeslagen, waardoor sommige ouders onterecht duizenden euro's aan al ontvangen toeslag moesten terugbetalen. Een aantal ouders raakte hierdoor in grote financiële en soms ook psychische problemen.
Zembla maakte de afgelopen jaren meerdere uitzendingen en artikelen over de problemen bij de Belastingdienst. Bekijk hier het overzicht:
Prutsen en pielen zonder pottenkijkers
Zembla maakte in 2017 de uitzending 'Prutsen en pielen zonder pottenkijkers'. In deze uitzending werd duidelijk dat de Belastingdienst de financiële en persoonlijke gegevens van 11 miljoen belastingbetalers en 2 miljoen bedrijven in de periode van 2013 tot 2016 onvoldoende beveiligde. Zembla kreeg een USB-stick toegespeeld met daarop meer dan honderd vertrouwelijke documenten van de Belastingdienst. Het ging om mails, rapporten en gespreksverslagen. Hoge ambtenaren klappen in de uitzending uit de school over wantoestanden.
Uit de vertrouwelijke stukken blijkt dat de Belastingdienst sinds maart 2015 herhaaldelijk is gewaarschuwd voor het beveiligingslek. De directie moet maatregelen nemen om zorgvuldig met de gegevens om te gaan en aan de wet bescherming persoonsgegevens te voldoen. Maar dat gebeurde niet.
De misgelopen miljarden
Zembla maakte in 2014 de uitzending: 'De misgelopen miljarden'. In die uitzending gingen we op zoek naar de zogenaamde tax gap, het verschil tussen wat er in theorie aan belastingen binnen moet komen en wat er door de fiscus uiteindelijk opgehaald wordt. De Nederlandse overheid blijkt de tax gap niet te berekenen. Belastingambtenaren vertellen in deze uitzending dat ze door jarenlange bezuinigingen op de Belastingdienst hun werk niet meer zorgvuldig kunnen doen.
Machteloos zien ze toe dat verkeerd ingevulde aangiftes niet worden gecorrigeerd, dwangbevelen niet worden ingevorderd en controles steeds minder voorstellen. Onze schatkist loopt daardoor miljarden euro’s mis, zeggen de belastingambtenaren. Al jaren kaarten ze de misstanden aan bij de fiscus en de politiek. Maar niemand grijpt in.