Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Druk op woningmarkt neemt toe: 'Huurders in de vrije sector betalen woekerprijzen'

30-10-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
176 keer bekeken
  •  
te huur anp
Het probleem speelt al lang niet meer alleen in Amsterdam: overal in Nederland in stedelijk gebied rijzen de huurprijzen in de vrije sector de pan uit. Landelijk betalen huurders gemiddeld 5,3 procent meer dan een jaar geleden.  Dat blijkt uit cijfers van verhuurplatform Pararius.nl. De belangenvereniging van huurders, Woonbond, wil dat de huurprijzen in de vrije sector aan banden worden gelegd. 
Volgens Pararius zijn er te weinig  middeldure huurwoningen. Dat drijft de prijzen op.   Ook het schrale en dure aanbod op de koopmarkt dwingt mensen richting de huurmarkt, waardoor de vraag het aanbod flink overstijgt en de huurprijzen omhoog gaan.
Amsterdam nog steeds duurste gemeente
In Amsterdam stegen de huurprijzen 3,5 procent. Dat is ruim onder het landelijk gemiddelde. Toch betaal je per vierkante meter nog altijd het meest in de hoofdstad, namelijk 22,83 euro.  Op de voet gevolgd door Amstelveen (19,15 euro) en Haarlem (18,85 euro).
In andere steden stijgen de prijzen fors. Rotterdam is al een tijd aan een opmars bezig. Je betaalt daar nu ruim 14 procent meer aan huur dan een jaar geleden. Rotterdam is nu met een vierkante meterprijs van 16,49 euro,  vlak na Utrecht, de zesde duurste gemeente van Nederland qua huren in de vrije sector.  Ook in Eindhoven stegen de huren met maar liefst een gemiddelde van 12 procent fors. Daar betaal je gemiddeld 14,62 euro per vierkante meter. 
Druk op woningmarkt verspreidt zich als olievlek
"De druk op de woningmarkt verspreidt zich als een olievlek over Nederland", zegt Pararius-directeur Jasper de Groot. "Eerst stegen de prijzen in Amsterdam, waardoor mensen naar gebieden als Haarlem en Alkmaar trokken. Inmiddels is de hele regio rondom Amsterdam zo duur dat veel woningzoekenden gedwongen worden buiten de regio te huren."
reageert Woonbonddirecteur
Maandag werd bekend dat minister Ollongren denkt over een ‘noodknop’ om een rem te zetten op te hoge huurprijzen. "Een stap in de goede richting, maar is er meer nodig", reageert Woonbonddirecteur Paulus Jansen. Jansen: "Huurders in de vrije sector betalen inmiddels woekerprijzen en hebben geen enkele huurprijsbescherming. Daar moet echt verandering in komen door in te zetten op fatsoenlijke huurprijsbescherming."
Geen consumentbescherming
De Woonbond wil daarnaast dat huurders in de vrije sector ook met geschillen over hun huurprijs, achterstallig onderhoud of bijvoorbeeld te hoge servicekosten naar de Huurcommissie kunnen stappen. Nu moeten deze huurders bij een geschil direct naar de rechter. Jansen: "Er is de afgelopen jaren alles aan gedaan om de vrije huursector te vergroten, terwijl er niets gedaan is om fatsoenlijke consumentbescherming te regelen voor deze huurders."
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor