Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Duizenden kinderen met autisme zitten gedwongen thuis

29-06-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
981 keer bekeken
  •  
Rugzak onderwijs
thuiszitters
Duizenden kinderen met autisme zitten gedwongen thuis, omdat ze geen passend onderwijs krijgen. Dat moet veranderen, zegt de stichting Vanuit autisme bekeken (VAB). Maandag 2 juli gaat de stichting vierduizend lege schoolschriften voor de Tweede Kamer neerleggen als signaal voor de politiek dat het probleem van thuiszitters steeds meer knelt.
“Elk kind dat thuis zit, is er een te veel”, zegt Monique Post woordvoerder van VAB. “Het recht op onderwijs stelt op deze manier niets voor. Thuiszitten zorgt voor ernstige schade in de ontwikkeling van de kinderen.” Een van de redenen dat het vaak mis gaat, is dat “het oplossend vermogen per gemeente enorm verschilt.” Door de decentralisatie is volgens Post “passend onderwijs een loterij geworden. Veel hangt af van waar je woont, het gemeentelijke aanbod en wie je tegenkomt.”
‘Onderwijsjuriste publiceert verborgen ‘Miep Ziek contracten’ om thuiszitters weer naar school te krijgen’
Schrijnend
De stichting Vanuit autisme bekeken en de Kinderombudsman hebben al jaren terug met onderzoek aangetoond hoe schrijnend het probleem van thuiszitters is. Hier lijkt weinig mee gebeurd. Sinds de invoering van de Wet Passend Onderwijs in 2014 – die schooluitval moet terugdringen – steeg het aantal vrijstellingen van de leerplicht juist met met 30 procent.

Geen passende leerkansen
Over de totale hoeveelheid schooluitval lopen de schattingen uiteen. Post: “Een deel van de thuiszitters is niet in beeld, die vallen buiten de huidige registratiemethoden.” Volgens berekeningen van AutiPassend Onderwijs waren er in 2016/17 maar liefst 14.417 kinderen die geen passende leerkansen kregen. Vanuit autisme bekeken schat dat er zelfs nog meer kinderen buiten de boot vallen.

Thuiszitters
ZEMBLA onderzocht eerder in ‘Thuiszitters’ de wereld van passend onderwijs en stuitte op wanhopige ouders, machtige schoolbestuurders en een strijdlustige jurist die voor elk kind probeert af te dwingen waar het recht op heeft: onderwijs. Bekijk hier de uitzending: 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor