Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Ellende op recept

  •  
09-11-2012
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
692 keer bekeken
  •  
Iedere dag gaan er voor miljoenen euro’s aan medicijnen over de toonbank. Om die kosten te drukken, willen de overheid en zorgverzekeraars dat apotheken hun klanten in plaats van dure merkmedicijnen goedkope merkloze medicijnen meegeven.

Dezelfde pillen
?
Het verschil in prijs bedraagt soms tientallen euro’s, terwijl de goedkope merkloze pillen precies hetzelfde werken en alleen maar verschillen van vorm en kleur en in een ander doosje zitten. Althans dat zeggen de zorgverzekeraars en de apothekers. Maar is dat wel zo?
 
Wisselen leidt tot problemen
Artsen van epilepsie- en psychiatrische patiënten zien hun spreekkamer vollopen als de apotheek afwijkt van het recept en een ander medicijn meegeeft dan ze gewend zijn. Het wisselen kan ook leiden tot een nieuwe epileptische aanval. Vaak met ernstige sociale gevolgen zoals het verlies van hun baan of een ontzegging van de rijbevoegdheid.

Bij psychiatrische patiënten heeft het wisselen een slechte invloed op het trouw innemen van de medicijnen, soms met een psychose tot gevolg. Artsen pleiten daarom in ZEMBLA voor het zo min mogelijk wisselen van medicijnen om verwarring en ellende bij patiënten te voorkomen.

Links en documenten

Vragen (incl antwoorden) van lid van Gerven naar aanleiding van de uitzending.

CBG
Het CBG beoordeelt en bewaakt de werkzaamheid, risico's en kwaliteit van geneesmiddelen voor mens en dier. Ook beoordeelt het CBG de veiligheid van nieuwe voedingsmiddelen voor de mens. Website.

KNMP Als overkoepelende beroeps- en brancheorganisatie van apothekers behartigt de Koninklijke Nederlandse Maatschappij ter bevordering der Pharmacie (KNMP) zowel de belangen van haar leden als die van de farmacie. Website

Handleiding Geneesmiddelsubstitutie , KNMP Geneesmiddel Informatie Centrum (februari 2012)
In de apotheek zal bij generieke substitutie het belangrijkste uitgangspunt moeten zijn dat de effectiviteit en veiligheid van de te substitueren middelen gelijkwaardig zijn. Omdat dit bij de registratie van generieke middelen eveneens wordt getoetst aan de hand van bio-equivalentiestudies, mag men ervan uitgaan dat de geregistreerde generieke middelen even effectief en veilig zijn als de spécialité’s.

Toch kunnen er bepaalde geneesmiddelen of situaties zijn waarin bij voorkeur geen enkel risico wordt genomen. Bovendien zijn er nog andere zaken die bij substitutie tot problemen kunnen leiden, die los staan van bio-equivalentie. Daarom blijft het nodig per geneesmiddel en patiënt de afweging te maken of substitutie wel of niet raadzaam is Hieronder volgt een stroomschema dat hierbij behulpzaam kan zijn. Lees de handleiding (pdf)
 
Tros Radar: Medicijnkosten
(22-10-2012)
Het prijsbeleid voor medicijnen zorgt voor enorme verwarring – en dat terwijl het aanvankelijk juist gericht was op het verlagen van de kosten voor de patiënt en voor de verzekeraar, en op het verminderen van de extreme winsten van de apotheker. Welke verzekeraar voert welk beleid? Bekijk Radar - Medicijnkosten
Tros Radar Medicijnkosten deel 2 : Het couvert preferentiebeleid (29-10-2012)
Doordat de verzekeraars veel verschillende prijsmaatregelen hebben, is het overzicht van de echte prijs van een geneesmiddel verdwenen. Om de prijzen weer transparant en laag te maken, is een jaar of vijf geleden het preferentiebeleid ingevoerd. Sinds dit beleid is ingevoerd bepalen de zorgverzekeraars zelf welk middel, waar geen alleenrecht meer op zit, ze vergoeden. Zo worden ze gedwongen met elkaar te concurreren en dalen de prijzen van de medicijnen. Dat is ook gelukt: de prijzen zijn met gemiddeld 85% gedaald.  Bekijk Radar - Medicijnkosten deel 2
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor