Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Ernstig gewonde patiënten moeten niet naar UMC Utrecht worden gebracht'

02-07-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
826 keer bekeken
  •  
ANP - UMCU -

Ernstig gewonde patiënten moeten niet naar het UMC Utrecht worden gebracht, omdat dit ziekenhuis niet voldoet aan de criteria die gelden voor een level 1 traumacentrum. Dat zegt de voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie (NVT), hoogleraar Michiel Verhofstad tegen Zembla. Het UMC Utrecht wilde vragen van Zembla hierover eerder nog niet beantwoorden, maar besloot vandaag plots zelf hierover via haar website en een persbericht te publiceren.

 

In Nederland zijn er elf ziekenhuizen die ook dienen als level 1 traumacentrum. Ernstig gewonde patiënten worden, bijvoorbeeld met een traumaheli, naar een van deze ziekenhuizen vervoerd. Deze ziekenhuizen moeten voldoen aan strenge criteria, opgesteld door de NVT, en goedgekeurd door Het Landelijk Netwerk Acute Zorg. 


Geen CT-scan 

In februari zijn nieuwe criteria vastgesteld. Een van de belangrijkste punten is dat er een CT-scan aanwezig moet zijn op de spoedeisende hulp. Met de scan kan de arts snel zien wat er precies met de patiënt aan de hand is, bijvoorbeeld of er gevaarlijke bloedingen zijn. Op de spoedeisende hulp van het UMC Utrecht is geen CT-scan aanwezig. Die staat op een andere afdeling en het duurt zeven tot tien minuten voordat men daar met de patiënt is, verneemt Zembla uit bronnen binnen het UMCU. “Daardoor gaan kostbare minuten verloren, terwijl elke seconde telt”, zegt Verhofstad.


Er zijn al jaren problemen rond de spoedeisende hulp in het UMCU stellen bronnen binnen het ziekenhuis tegenover Zembla. Drie Utrechtse hoogleraren hebben in februari dit jaar de noodklok geluid en een handhavingsverzoek naar de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd gestuurd. Een van de hoogleraren is Luke Leenen, medisch afdelingshoofd traumachirurgie. Een van de andere briefschrijvers is medisch afdelingshoofd orthopedie. De inspectie bevestigt tegenover Zembla dat het verzoek is ingediend en dat de kwestie in onderzoek is. Gedurende het onderzoek wil de inspectie er niets over zeggen.


Reactie UMCU 

Verhofstad begrijpt goed dat zijn drie collega’s zich grote zorgen maken. De Nederlandse Vereniging voor Traumachirurgie beoordeelt de situatie dan ook als onacceptabel. Hoewel het ziekenhuis tot vandaag niets over de zaak wilde zeggen, reageert het UMCU vandaag plots wel en stelt: “We nemen de zorgen van deze medische stafleden serieus en hebben daarom zoals gezegd onmiddellijk actie ondernomen door het starten van een intern onderzoek waaruit nu een aantal verbetermaatregelen voortvloeien.”                


Het UMCU zegt level 1 traumacentrum te willen blijven en daarom de spoedeisende hulp alsnog uit te rusten met een verrijdbare CT-scan. Wanneer dat precies gaat gebeuren is niet duidelijk.


In een brief die het ziekenhuis vandaag aan medewerkers heeft verstuurd zegt het UMCU over de verbeteringen die nodig zijn: “Verder willen we ook graag begrijpen hoe het zover is gekomen dat voor deze weg is gekozen, zodat iedereen er lering uit kan trekken. Dat geldt ook voor ons als raad van bestuur. We zien dit als een gezamenlijke verantwoordelijkheid van ons allemaal.”

 

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor