Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

EU-commissaris wil oplossing IS-kinderen

30-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
IS- vrouw
In Syrië en Irak verblijven ongeveer 1400 IS-kinderen van wie minstens één ouder EU-burger is. "Dat is een probleem dat snel moet worden aangepakt", zei EU-commissaris Julian King (Veiligheid) woensdag. Hij verwelkomde het besluit van sommige lidstaten om kinderen terug te halen. 

King wees erop dat het terug halen een bevoegdheid van lidstaten is. Wel kan de EU behulpzaam zijn. Volgens hem zit bijna de helft van de 1400 veelal jonge kinderen in detentie. Volgens inlichtingendienst AIVD verblijven In Syrië en Turkije minstens 210 kinderen met een Nederlandse link. Dit betekent dat zij een of twee ouders hebben met de Nederlandse nationaliteit of ouders die langere tijd in Nederland hebben gewoond. 

Gevaarlijke kinderen

De Nederlandse regering wil geen moeders en kinderen van IS-strijders uit Syrië te halen omdat dat te gevaarlijk zou zijn. Afgelopen zomer werden wel twee jonge Nederlandse weeskinderen van een overleden Syriëganger naar Nederland gehaald maar volgens het kabinet gebeurde dat onder hoge uitzondering. Het kabinet wil Syriëgangers in Irak berechten, wat inhoudt dat hun kinderen daar ook blijven. Verschillende partijen hebben zich uitgesproken tegen dit beleid.

Ook speciaal vertegenwoordiger van de VN in Irak Jeanine Hennis sprak zich daar onlangs tegen uit in een interview met het radioprogramma De Nieuws BV. De voormalige minister van Defensie was in het vorige kabinet lid van de VVD. Die partij wil net als coalitiegenoot CDA niets weten van het terughalen van kinderen. 

Kinderen positief te beïnvloeden 
Een van de argumenten om de kinderen niet terug te halen is de angst voor radicalisering. In de nota ‘De noodzaak tot bescherming van Nederlandse kinderen van IS-strijders’, die deze maandag werd gepubliceerd, schrijven drie wetenschappers echter in hun conclusie dat "er geen enkele aanwijzing is dat de hersenen van (deze) kinderen die uit een geradicaliseerde omgeving komen, niet positief te beïnvloeden zijn”. 

Het stuk werd geschreven door hoogleraar klinische neuropsychologie Erik Scherder van de Vrije Universiteit Amsterdam, universitair docent orthopedagogiek Elianne Zijlstra en universitair docent kinderen en recht Carla van Os van de Rijksuniversiteit Groningen

Uit een reportage van ZEMBLA van afgelopen juni bleek dat in ieder geval twee kinderen van een Nederlander, onder slechte omstandigheden en zonder ouders in het kamp in Al Hol in Syrië verblijven. Inmiddels zijn de baby en de peuter onder voogdij van de Nederlandse jeugdzorg geplaatst.  

Meer over:

syrië, is-kinderen, jihad, is
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor