Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Eurocommissaris bezorgd over afhankelijkheid van China en India voor medicijnen

22-04-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
308 keer bekeken
  •  
medicijnmacht-3
Door de coronacrisis dringt het ook in de Europese Commissie door dat Europa te afhankelijk is van China en India voor belangrijke medicijnen. De Eurocommissaris voor Gezondheid, Stella Kyriakides erkent in de Financial Times de urgentie van het probleem en roept op tot “meer Europa op het gebied van de volksgezondheid. We moeten de krachten bundelen”, zegt ze.

Zoals te zien in de Zembla-uitzending ‘Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis’ zijn grote delen van het productieproces van generieke medicijnen verdwenen uit de Westerse wereld en verplaatst naar China en India. Dat levert nu al medicijntekorten op, maar ook de komende jaren, voorspelt Ludwig Castelijns, directeur van medicijngroothandel Mosadex, in Zembla. 

Lees ook: 'Nog jaren medicijntekorten door coronacrisis'

Eurocommissaris Kyriakides zegt dat het doel van Brussel moet zijn om “maatregelen te nemen die ertoe leiden dat de industrie en de productie binnen de EU weer op gang komen”.

Hamsteren moet stoppen
Ook vindt ze dat EU-landen per direct moeten stoppen met het hamsteren van medicijnen. Een aantal landen had export van bepaalde geneesmiddelen en medische beschermingsmiddelen beperkt, zoals Duitsland. "Ik heb brieven naar de lidstaten gestuurd met het verzoek om hun exportbeperkingen op te heffen - tot nu toe vijftien brieven", zegt de eurocommissaris. Als landen niet naar de oproep luisteren, dreigt Kyriakides handhavingsbevoegdheden in te zetten.

Meerdere deskundigen waarschuwen al jaren voor de afhankelijkheid van China en India. Ze maken zich grote zorgen over de beschikbaarheid van medicijnen als er in de productieketen problemen ontstaan. 

Productie-uitval
Dat die zorgen terecht zijn, bleek in 2017. Als maatregel tegen luchtverontreiniging sloot China toen tijdelijk 1500 fabrieken, waarvan een kwart met medicijnen te maken had. Er ontstond direct een tekort aan medicijnen tegen tuberculose. Op aandringen van de WHO is de fabriek door de Chinezen toen weer geopend. Door de coronacrisis is er nu opnieuw productie-uitval. 

Kijk 'Medicijnmacht China tijdens de coronacrisis':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor