Europese artiesten roepen op tot boycot Eurovisie Songfestival
06-05-2019
•
leestijd 3 minuten
•
297 keer bekeken
•
Europese artiesten, zoals Roger Waters, Raymond van het Groenewoud, Wolf Alice en Luka Bloom steunen een oproep tot een boycot van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv in Israël. De Palestijnse culturele sector vergelijkt de Israëlische politiek ten opzichte van de Palestijnen met het apartheidssysteem dat tot 1990 in Zuid-Afrika actief was. Destijds hadden veel landen een culturele boycot tegen Zuid-Afrika ingesteld. De Palestijnse culturele sector roept de internationale wereld op nu hetzelfde te doen.
Verschillende Europese artistiekelingen, niet alleen muzikanten, maar ook bijvoorbeeld acteurs en regisseurs, steunen de boycot. Er zijn voor zover bekend geen Nederlandse artiesten die de boycot steunen.
Tientallen doden De afgelopen dagen bestookten Israël en Gaza elkaar met raketten, waarbij tientallen doden vielen. Israël en Hamas zijn inmiddels een staakt-het-vuren overeengekomen. Het ging volgens Palestijnse media om 4:30 uur plaatselijke tijd van kracht.
Voor de repetities van het Eurovisie Songfestival in Tel Aviv had het geweld van de afgelopen dagen geen gevolgen, die gingen gewoon door. Ook de komende dagen wordt niets gewijzigd in het geplande programma, meldde de organisator (European Broadcasting Union) eerder.
Home
De actiegroep ‘Artists for Palestine’ heeft uit protest de videoclip van de Israëlische inzending voor het songfestival bewerkt. Het nummer heet ‘Home’ en in
de bewerkte clip
is volgens de actiegroep te zien wat het woord ‘home’ (‘thuis’) voor Palestijnen betekent. “De video voor Kobi Marimi’s lied is nu veel beter, omdat het de aandacht verlegt naar de Israëlische politiek, oftewel het vernietigen van huizen, bezetting, onderdrukking en de ontkenning van het internationaal erkende recht van alle vluchtelingen om terug te keren naar hun huizen (‘to their homes’)”, zegt de actiegroep in een bijgaande tekst op YouTube.
Winnares van vorig jaar reageert op boycot Het songfestival vindt plaats in Tel Aviv, omdat zangeres Netta Barzilai vorig jaar voor Israël met het nummer ‘Toy’ het festival won. Ze heeft zich uitgesproken tegen een boycot van het festival. “Je staat allemaal samen op een podium, ongeacht wat je religie, etniciteit of kleur is. Al deze landen, al deze culturen gecombineerd, samen, dit is het festival van het licht”, zei de zangeres maandag tegen de pers.
Kritiek op gastoptreden Madonna
Tijdens het songfestival treedt er meestal een bekende gastartiest op. Dit jaar is wereldster Madonna uitgenodigd voor een gastoptreden tijdens de show. Pink Floyd bandlid Roger Waters deed
in de Britse krant The Guardian
de oproep aan Madonna om niet te spelen op het Eurovisie Songfestival. Voor zover bekend gaat het gastoptreden wel door.
Eerder stuitten aangekondigde optredens van wereldsterren zoals Radiohead en zangeres Lorde in Israël ook op felle kritiek. Lorde besloot uiteindelijk niet te gaan. Radiohead trad wel op.
Radiohead stuit op wereldwijde kritiek vanwege Israël optreden
Duncan Laurence
De Nederlandse deelnemer Duncan Laurence probeert zich zoveel mogelijk te focussen op het Eurovisiesongfestival en zich niet bezig te houden met het opgelaaide geweld tussen Israël en Gaza, zegt hij tegen het ANP. Zorgen over zijn veiligheid heeft de zanger niet, maar het conflict is wel iets dat hij in de gaten houdt.
De roep om een internationale boycot van Israël is niet nieuw. ZEMBLA maakte in 2015 de uitzending '
Gevangen In Gaza
' waarin critici van de Israëlische politiek ook oproepen tot een internationale boycot: