Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

'Eurozone kan geen nieuwe financiële crisis aan, diepgaande hervormingen zijn nodig'

18-08-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
Europa / flickr.com/Klaas brumann
De eurozone is onvoldoende beschermd tegen een nieuwe crisis. Overheidsschulden van veel eurolanden zijn onverantwoord hoog, terwijl veel banken in hun voortbestaan worden bedreigd door het grote bedrag aan uitstaande slechte leningen. Volgens de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) zijn daarom nieuwe maatregelen nodig om de regio door een nieuwe crisis te loodsen, mocht deze zich aandienen.
Europa / flickr.com/Klaas brumann
Sinds de eurocrisis die duurde van 2010 tot en met 2012 zijn volgens de AIV de onderlinge economische verschillen tussen de landen van de eurozone alleen maar groter geworden. Vooral zuidelijke eurolanden zijn volgens de AIV niet in staat gebleken om 'noodzakelijke economische hervormingen' door te voeren. 
Al genomen stappen
In de afgelopen jaren zijn al wel verschillende maatregelen genomen ter versterking van de Economische en Monetaire Unie (EMU). Zo is het Europees toezicht op begrotingen van landen aangescherpt en is er een systeem van Europese controle op het bankwezen gekomen. Ook is er een noodfonds opgericht om te voorzien in acute financieringsbehoeften van landen:
" Dit heeft de landen in moeilijkheden, zoals Portugal, Ierland en Griekenland de kans geboden in de luwte van de financiële markten hun saneringsoperaties uit te voeren. " Maar, zegt het adviesorgaan, daarmee zijn nog niet alle landen met buitensporige tekorten en  schulden uit de problemen. "Sommige, waaronder Nederland, hebben hun problemen grotendeels zelf opgelost. Andere hebben iets te veel naar anderen gekeken en te weinig zelf gedaan.  Ook hebben 'drastische bezuinigingen' in een reactie op de crisis waarschijnlijk een averechts effect gehad." 
Aanbevelingen
Om een nieuwe schok te kunnen opvangen moet volgens de AIV vooral de slagvaardigheid in zaken van crisisbeheer worden vergroot. Daarbij kijkt het adviesorgaan naar het bestuur van de EMU. De vaste voorzitter van de eurogroep moet volgens het adviesorgaan optreden als hoofdonderhandelaar van steunprogramma’s. De AIV heeft in totaal elf aanbevelingen geformuleerd.
Een belangrijk advies is dat 'diepgaande economische hervormingen' moeten worden doorgevoerd. Het gaat daarbij vooral om flexibilisering van product- en arbeidsmarkten. Nederland en Duitsland zouden volgens de AIV die kar moeten trekken. 

Meer over:

eu, europa
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor