Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Experts onderzoeken zoönosen om infecties van dier op mens te verkleinen

04-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
213 keer bekeken
  •  
vogelgriep anp kippen
Een expertgroep gaat in opdracht van de ministeries van Volksgezondheid Welzijn en Sport (VWS) en Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) in beeld brengen wat er nodig is om het risico op het ontstaan van zoönosen zoveel mogelijk te verkleinen. Het streven is dat de expertgroep deze maand al van start gaat.  Dat schrijven ministers Schouten (Landbouw) en de De Jonge (Volksgezondheid) in een brief aan de Kamer. 

Eind november maakte het het kabinet “gelet op de ontwikkelingen en de impact van zoönosen op de mens, dier en maatschappij” bekend te willen onderzoeken wat er nodig is om zoönosen in de toekomst zoveel mogelijk te voorkomen. Daarmee gaf het kabinet gehoor aan een motie van Esther Ouwehand, fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren (PvdD).

COVID-19
Een zoönose is een infectieziekte die van dier op mens kan overgaan. Ook COVID-19 is een zoönose. Andere in Nederland voorkomende zoönosen zijn de ziekte van Lyme, Q-koorts, toxoplasmose, salmonellose en vogelgriep. Ongeveer twee derde van de verwekkers van infectieziekten is volgens het RIVM afkomstig van dieren. 

De Amerikaanse wetenschapsjournalist David Quammen verklaarde eerder aan Zembla dat de kans op zoönosen steeds meer toeneemt: “De manier waarop we met elkaar, met dieren en de planeet omgaan vergroot de kans op dit soort uitbraken. We leven dichter op elkaar dan ooit, we leven dichter op wilde en gedomesticeerde dieren dan ooit en we sturen mensen naar de meest onherbergzame plekken op aarde.”
Amrish Baidjoe, epidemioloog aan de London School of Hygenics and Tropical Disease onderstreepte eerder tegen Zembla het belang van vroege signalering: “Het enige wapen dat we hebben is zo vroeg mogelijk zien dat er een nieuwe uitbraak is. Dan kunnen we maatregelen nemen.”    

Risicoanalyse
De nieuwe expertgroep moet een risicoanalyse uitvoeren op het ontstaan en de verspreiding van zoönosen, een weging maken van deze risico’s en aangeven welke mogelijkheden er zijn om deze risico’s te verkleinen. Vervolgens moet de expertgroep onderzoeken of er verbeterpunten zijn in het huidige beleid en met aanbevelingen komen, schrijven de ministers in hun plan van aanpak.

Het is nog niet bekend wie er precies in de expertgroep zit. De resultaten van het onderzoek worden voor deze zomer verwacht.  
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor