Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FNV begint rechtszaak tegen chemiebedrijf DuPont om blootstelling gifstof

25-02-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
306 keer bekeken
  •  
Chemours / Dupont - lage foto
Vakbond FNV begint een rechtszaak tegen chemieconcern DuPont. Dat doet FNV namens vijftien oud-werknemers die tijdens hun werk jarenlang zijn blootgesteld aan het giftige oplosmiddel dimethylacetamide (DMAc). Die stof kan onvruchtbaarheid veroorzaken.
DuPont is volgens de bond aansprakelijk voor de schade bij oud-werknemers die met de stof in aanraking zijn gekomen. Het Bureau Beroepsziekten van FNV deed eerder onderzoek naar DuPont naar aanleiding van een uitzending van EenVandaag uit 2016. 

Vruchtbaarheidsproblemen
EenVandaag interviewde toen 35 vrouwelijke oud-medewerkers van de fabriek en ontdekte dat 33 van hen zwangerschaps- of vruchtbaarheidsproblemen hebben. Ze werkten allemaal met giftige stoffen in de lycrafabriek van DuPont. Hoogleraar milieuchemie en toxicologie aan de Vrije Universiteit Jacob de Boer legde uit dat de schade mogelijk is ontstaan door de stof dimethylacetamide (DMAc).

DMac is een oplosmiddel dat nodig is voor de productie van het lycragaren. De stof is bewezen schadelijk voor het ongeboren kind en de voortplantingsorganen. De vrouwen die bij DuPont in dienst waren, werkten jaren met de stof zonder dat ze hiervoor beschermd werden. De Inspectie SZW stelde in een rapport dat de meetmethoden en de beschermingsmaatregelen bij DuPont onvoldoende waren.

Lees ook: DuPont en wat er gebeurde in Nederland
DuPont erkent dat er gewerkt is met de schadelijke stof DMAc, maar gelooft niet dat er kritieke waarden overschreden zijn. Omdat het chemieconcern de aansprakelijkheid afwijst, brengt FNV de zaak nu voor de rechter.

“Mijn cliënten dachten altijd veilig gewerkt te hebben, de hele bedrijfscultuur was daarop gericht’’, aldus Daphne van Doorn, advocaat bij Bureau Beroepsziekten FNV. “Nu blijkt dat de werkomstandigheden zelfs toxisch waren. Enkele vrouwen zijn hierdoor ongewenst kinderloos gebleven. Dat is heftig.” Van Doorn eist een schadevergoeding van ruim 1 miljoen euro van DuPont. Het bedrijf zegt dat het de dagvaardingen nog bestudeert en wil inhoudelijk verder niks kwijt. DMAc staat sinds 2011 op de lijst van zeer zorgwekkende stoffen van de EU.

Eerder in opspraak
DuPont raakte eerder in opspraak toen in 2016 het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) bekendmaakte dat de teflon-fabriek van DuPont in Dordrecht jarenlang te hoge concentraties heeft uitgestoten van de mogelijk kankerverwekkende stof, PFOA.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor