FNV bezorgd over PostNL: 'Stop de reorganisatie en zorg voor rust in het bedrijf'
04-09-2018
•
leestijd 3 minuten
•
375 keer bekeken
•
Na de invoering van de zogeheten combibundel en het plan om stafmedewerkers post te laten bezorgen, maakt FNV zich grote zorgen over PostNL: “Het blijft chaotisch in het bedrijf. Het huis is volstrekt niet op orde.” De pilot met het post sorteren op straat zorgt zelfs voor ongelukken; een bezorger brak haar arm.
PostNL voerde jarenlang de ene reorganisatie na de andere door. ZEMBLA maakte meerdere uitzendingen over de gevolgen daarvan voor de werknemers: de
postbezorgers
, de
pakketbezorgers
en de
pakketsorteerders
. Inmiddels slaagt het bedrijf er al geruime tijd niet in om voldoende postbezorgers te vinden. Hierdoor komt steeds meer post te laat. FNV-bestuurder Ger Deleij is duidelijk: “Stop die reorganisatie en zorg voor rust in het bedrijf.”
'Honderden vacatures'
Er vertrekken steeds meer postbezorgers bij PostNL, vertelt postbezorger Leon Muskens: “Er staan honderden vacatures open, maar het loon is te laag om de vele openstaande vacatures te vullen.”
'Je werkt je drie slagen in de rondte en je hebt nog niks': dit gebeurde er bij PostNL'
Met name de invoering van de zogenoemde combibundel zorgt voor veel onrust onder het personeel. Volgens dat plan van PostNL moeten postbezorgers de post zelf gaan sorteren op straat, waar dat nu nog door postvoorbereiders in de sorteercentra gebeurt.
Gebroken arm
Er gebeuren geregeld ongelukken op straat sinds een pilot van de combibundel is ingevoerd op een paar plekken, zeggen zowel Muskens als FNV-voorzitter Deleij. Bezorgers struikelen makkelijker over losliggende tegels als ze een ‘postvest’ aan hebben. Een postvest is een soort buidel met allerlei vakken om kleine en grote brieven in te sorteren. “Een postbezorger brak haar arm, omdat ze op straat de post moest sorteren en een losse tegel niet zag liggen”, vertelt Muskens.
Interne brief
PostNL komt zoveel postbezorgers tekort dat het personeel op het hoofdkantoor moet bijspringen. Iedere medewerker wordt dringend gevraagd in september één wijk per week te lopen. De problemen dreigen te escaleren, blijkt uit een interne brief in handen van het
AD
.
Zelfs topvrouw Herna Verhagen zal een wijk voor haar rekening nemen, bericht
RTL Nieuws
.
“Concreet is de vraag of iedere stafmedewerker in de maand september 1 wijk wil bezorgen,” schrijft programmamanager operations Aggie Stevens in de brief aan de 500 medewerkers op het hoofdkantoor in Den Haag en in Hoofddorp.
Desgevraagd laat PostNL weten dat deze maatregelen niets te maken hebben met de flinke bezuinigingen van de afgelopen jaren.
Brieven blijf achter
Postbezorger
Leon Muskens vindt de extra hulp fijn zodat de post sneller wordt bezorgd, maar het biedt geen structurele oplossing. “Op dit moment zijn we al blij als we op tijd de rouwkaarten bezorgen.” September is volgens Muskens altijd een drukke maand, maar nu blijven dagelijks talloze brieven en pakketten achter.
Personeelstekort Het personeelstekort speelt in driehonderd van de in totaal 100.000 bezorgwijken, voornamelijk in het Gooi, Utrecht, Brabant en Noord-Limburg. Hoeveel extra mankracht PostNL moet werven voor die gebieden, is nog niet duidelijk. Het bedrijf heeft nu zo'n 18.400 postbezorgers in dienst.
“Het blijft chaotisch in een bedrijf dat niet goed voor haar werknemers zorgt”,
zegt voorzitter Ger Deleij, “op dit moment voelen postbezorgers zich niet gewaardeerd, PostNL heeft geen respect voor hun positie.”
Staking
De FNV is tegen de combibundel en wil dat dit plan niet landelijk wordt ingevoerd.
Door het plan verdwijnen vijfhonderd arbeidsplaatsen bij de postvoorbereiders. Daarom organiseert de vakbond 20 september een staking. “De kwaliteit van de dienstverlening staat op het spel. Wij vinden dat PostNL per direct alle reorganisaties moet opschorten.”
Samen met zijn collega’s loopt Muskens 20 september voorop bij de staking van de FNV. “Ik zie veel bezorgers die zich geïntimideerd voelen door PostNL en niets meer durven te zeggen, ik hoop dat ook zij komen staken.”
PostNL laat weten de kritiek op de combibundel nader te gaan bestuderen.