Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Fonds van 62,5 miljoen voor slachtoffers ernstige beroepsziekten

10-11-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
264 keer bekeken
  •  
zorgen-ggd-om-incidenten-met-landbouwgif
Er komt een fonds met 62,5 miljoen euro voor werknemers die ziek zijn geworden door werken met gevaarlijke stoffen. Vanaf juli 2022 kunnen zij waarschijnlijk een beroep doen op de tegemoetkomingsregeling.  "Met deze tegemoetkoming geeft het kabinet erkenning aan het leed dat door deze beroepsziekten wordt veroorzaakt", schrijft staatssecretaris Bas van 't Wout (Sociale Zaken en Werkgelegenheid) dinsdag aan de Tweede Kamer.

Een deel van de 62,5 miljoen is bestemd voor uitvoering van de regeling. Verder gaat oud-minister Bruno Bruins voor Medische Zorg onderzoeken hoe zo snel mogelijk kan worden gekomen tot een "adequate en werkbare lijst" van stoffengerelateerde beroepsziekten. Die moet dan dienen als één van de hoekstenen van de tegemoetkomingsregeling.

Commissie Heerts 
Het fonds is een uitwerking van het rapport van een commissie onder leiding van Ton Heerts, oud-FNV-voorzitter en tegenwoordig burgemeester van Apeldoorn. De commissie onderzocht hoe slachtoffers van beroepsziekten door blootstelling aan gevaarlijke stoffen sneller geholpen kunnen worden. Het lukt deze groep namelijk nauwelijks hun schade te verhalen op hun (ex-)werkgever. Werknemers die ziek worden als gevolg van blootstelling aan gevaarlijke stoffen hebben belang bij een snelle tegemoetkoming, zonder ingewikkelde rechterlijke procedures, stelde de commissie afgelopen mei vast. 

"Voor mij staat voorop dat er een duidelijke en goed uitvoerbare regeling komt, die middels een snelle en toegankelijke procedure aan zieke (ex)werkenden helderheid biedt waar zij aan toe zijn", aldus de staatssecretaris.  Per jaar sterven meer dan 4000 mensen aan een ziekte die ze op het werk hebben opgelopen. Er wordt uitgegaan van maximaal 2500 tegemoetkomingen per jaar. Het schadefonds wordt betaald door een lichte verhoging van de premie voor het arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof). Die premie wordt betaald door alle werkgevers. 

Chroom-6

Een bekende giftige stof waar werknemers jarenlang aan zijn blootgesteld is Chroom-6. Zo hebben de gemeente Tilburg NS/NedTrain en het Spoorwegmuseum ernstig gefaald bij het bieden van een veilige arbeidsomgeving aan ruim achthonderd werklozen, die tussen 2004 en 2012 verplicht tewerk zijn gesteld bij het reïntegratiebedrijf tROM. Daarmee zijn ze verantwoordelijk voor de eventueel veroorzaakte gezondheidsschade als gevolg van de blootstelling aan chroom-6.  

Ook Defensie moest diep door het stof toen bekend werd dat oud-medewerkers ziek zijn geworden door het werken met met de schadelijke verfstof. Defensie heeft decennialang niet het aan personeel verteld dat zij zijn blootgesteld aan chroom-6. Eind 2017 onthulde Zembla dat Defensie informatie over gevaarlijke stoffen, waaronder chroom-6, verwijderde uit personeelsdossiers. De verwijderde registratieformulieren zijn van belang als zieke (oud)-werknemers het ministerie aansprakelijk willen stellen voor gezondheidsschade door het werken met chroomhoudende verf. Op de formulieren staat precies ingevuld wanneer, hoe lang en met welke gevaarlijke stoffen is gewerkt.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor