Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Foodwatch: te veel gifstoffen in rozijnen

12-11-2021
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
3569 keer bekeken
  •  
rozijnen Jenn Durfey : Flickr

Rozijnen zijn vaak erg vervuild met een combinatie van verschillende pesticiden. Gemiddeld werden vorig jaar 11 verschillende gifstoffen gemeten in rozijnen die in Nederlandse supermarkten worden verkocht. Dat concludeert voedselwaakhond Foodwatch na bestudering van meetgegevens van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). 

"In de periode 2018-2020 is het aantal bestrijdingsmiddelen in rozijnen bijna verdubbeld naar gemiddeld 11,3 gifsoorten per meting in 2020. Met gemiddeld 25 verschillende bestrijdingsmiddelen zijn vooral Turkse rozijnen sterk vervuild." Foodwatch wil dat de politiek beperkingen gaat stellen aan het combineren van verschillende bestrijdingsmiddelen in etenswaren. Nu is er alleen regelgeving voor afzonderlijke pesticiden. Voor iedere gifstof is een limiet vastgesteld. Maar de combinatie van gifstoffen in voeding is toegestaan, zolang iedere afzonderlijke stof binnen de wettelijk vastgestelde limiet blijft. 

Download het hele rapport van Foodwatch:

Er zijn veel zorgen over het stapeleffect van pesticiden in voedsel. Die problematiek kwam eerder aan bod in Zembla- uitzendingen als ‘Bollengif in babyluier'. Sommige supermarkten delen die zorgen en hebben zelf limieten gesteld. Zo mag in fruit van Aldi en Lidl maximaal 5 verschillende residuen zitten. Ahold Delhaize, het moederbedrijf van Albert Heijn, legt de limiet op drie bestrijdingsmiddelen per product. Voor zover bekend stellen de overige supermarkten niet dergelijke eisen. “Door het hoge aantal residuen voldoen de rozijnen feitelijk niet aan de eisen”, aldus Foodwatch.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor