Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Fout fruit’ uit buitenland in Nederlandse supermarkten

26-07-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
208 keer bekeken
  •  
Fruit
Voedselwaakhond foodwatch wil dat er meer aandacht komt voor bestrijdingsmiddelen die hier illegaal zijn, maar vaak gebruikt worden op groente en fruit van buiten Europa. Volgens de organisatie liggen de Nederlandse supermarkten hier vol mee, zelfs in het Nederlandse oogstseizoen.

"Supermarkten zouden gebruik van deze in Europa verboden bestrijdingsmiddelen ook niet langer moeten toestaan door hun leveranciers van buiten Europa, zodat die niet meer op het bord van hun klanten belanden", stelt foodwatch .

Gewasbeschermingsmiddelen Nederland
De organisatie reageert op cijfers van statistiekbureau CBS, waaruit blijkt dat het totale gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen door de Nederlandse landbouw is gedaald. Akkerbouwers gebruikten in 2016 zo'n 5,7 miljoen kilogram chemische middelen om onder meer hun aardappelen, leliebollen, uien, tulpen en appels te beschermen. Dat is 3,5 procent minder dan bij de vorige meting vier jaar eerder.

De dosering van bestrijdingsmiddelen per hectare grond is echter toegenomen met twee procent.
Gebruik bescherming gewasberschermingsmiddelen
Schimmels en bacteriën
De meeste bestrijdingsmiddelen (2,8 miljoen kilo) werden ingezet om schimmels en bacteriën te bestrijden. Voor het verdelgen van onder meer onkruid is bijna 1,5 miljoen kilo gebruikt, ruim 15 procent minder dan in 2012. Het gebruik van chemische middelen tegen insecten en mijten daalde met ruim een kwart tot 96.000 kilogram.
Volgens het CBS is het gebruik van chemische middelen voor onder meer slakkenbestrijding wel toegenomen.

Bron: ANP

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor