Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

FTM: Wilders meldde donatie van 175.000 euro niet aan Kamer

15-01-2021
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
381 keer bekeken
  •  
geert wilders ANP
PVV-leider Geert Wilders kreeg in 2017 een donatie van omgerekend 175.000 euro om de advocatenkosten van zijn 'minder Marokkanen'-rechtszaak te betalen. Dat bedrag gaf hij niet door aan het geschenkenregister van de Tweede Kamer, terwijl hij daar volgens integriteitsregels wel toe verplicht is. Onderzoeksplatform Follow the Money (FTM) meldt vrijdag dat Wilders het geld ontving van de Amerikaanse International Freedom Alliance Foundation (IFAF), een stichting die Wilders zelf oprichtte.

FTM onderzocht de belastingaangifte van deze stichting en kwam erachter dat in 2017 213.686 dollar (175.000 euro) was overgemaakt naar een advocatenkantoor in Nederland. Het bedrag had als bestemming ‘een individu in zijn strijd voor de vrijheid van meningsuiting’. De naam Wilders wordt niet genoemd, maar FTM concludeert dat het geld voor de zaak van Wilders was bestemd

Regeling
In de Regelingen Integriteit voor de Leden van de Tweede Kamer, dat onder de leden is verspreid na de laatste verkiezingen, staat vermeld dat Kamerleden opgave dienen te doen van alle nevenfuncties, -activiteiten, -inkomsten en belangen die redelijkerwijs als relevant kunnen worden beschouwd. Dit moet uiterlijk één week nadat men de functie aanvaard heeft.

Reactie Wilders
Wilders plaatste donderdag een screenshot op Twitter van een e-mail waarin de FTM-redacteuren hem het onderzoek voorleggen. "Ik sta al tien jaar voor de rechter in een politiek proces omdat ze me de mond willen snoeren. Dat kost tonnen aan advocaatkosten. Ben blij met de steun van velen uit binnen- en buitenland. Heb zelf nooit één cent ontvangen. Ga wat nuttigs doen @FTM_nl!"

Zembla deed eerder ook onderzoek naar neveninkomsten en -activiteiten van Kamerleden. Tussen 12 augustus en 11 november controleerde de redactie van Zembla het register via de website van de Tweede Kamer op juistheid en volledigheid. 

Het register nevenactiviteiten bleek niet compleet. Zo runnen sommige politici bedrijven en besturen stichtingen, die ze niet opgeven. De resultaten van dat onderzoek zijn te zien in de uitzending ‘Haagse bijbaantjes’.

Kijk ‘Haagse bijbaantjes’ terug:
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor