Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

‘Geadopteerde vrouw sleept Nederlandse staat voor de rechter om frauduleuze adoptie’

11-01-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
169 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
Voor het eerst sleept een geadopteerde de Nederlandse overheid voor de rechter, omdat ze vindt dat die meer had moeten doen om frauduleuze adopties te voorkomen. Volgens de vrouw zijn haar geboortepapieren in Sri Lanka vervalst, waardoor het voor haar onmogelijk is haar biologische ouders op te sporen. Dat meldt de NOS.
In een dagvaarding eist ze dat de overheid schuld erkent, haar schadeloos stelt en een dna-databank opricht voor geadopteerden uit Sri Lanka.

Bekijk ons dossier over adoptiebedrog
Adoptiepapieren vervalst
De 26-jarige Dilani Butink werd geboren in Sri Lanka.  In de ZEMBLA-uitzending ‘Adoptiebedrog 3’ vertelde ze al dat haar advocaat Lisa Komp namens Butink een claim ging indienen bij de overheid. Butink ontdekte namelijk dat haar adoptiepapieren zijn vervalst. Daardoor weet ze niet of ze vrijwillig door haar biologische moeder is afgestaan: “Dan denk je: waar kom ik dan wel vandaan? Ben ik te vondeling gelegd? Ben ik op straat geboren? Ben ik gejat?”
De adoptieprocedure in 1992 verliep schimmig. Haar ouders zouden een jongetje ophalen in Sri Lanka, maar die bleek bij aankomst niet meer beschikbaar. Een tussenpersoon regelde daarop dat Butink geadopteerd kon worden.
ZEMBLA onthult: Sri Lanka erkent bestaan 'babyfarms' voor adoptie
Niet vrijwillig
Uit eerdere uitzendingen van ZEMBLA blijkt dat adoptiedossiers van kinderen uit Sri lanka op grote schaal zijn vervalst. Geboortedata kloppen niet, en kinderen zijn niet in alle gevallen vrijwillig afgestaan door hun biologische ouders. Ze zijn afgestaan door ‘acting mothers’, vrouwen die tegen betaling deden alsof ze hun kind ter adoptie afstonden. Kinderen blijken te zijn geroofd uit ziekenhuizen, of zijn afkomstig uit ‘baby farms’ waar vrouwen zwanger werden gemaakt ten behoeve van de adoptiemarkt. Soortgelijke praktijken deden zich ook voor in landen als Indonesië, Bangladesh en Cambodja.

Stichting Kind en Toekomst
Ook de betrokken bemiddelingsorganisatie, de stichting Kind en Toekomst, is door advocaat Lisa Komp gedagvaard. Stichting Kind en Toekomst was nog niet bereikbaar voor commentaar.
Minister Dekker
Minister Dekker wil niet veel kwijt over deze zaak, omdat de dagvaarding net is ingediend, zegt de NOS. Hij zegt wel dat hij zich zorgen maakt over de manier waarop adopties in het verleden zijn verlopen. In oktober heeft hij een commissie ingesteld om onderzoek te doen naar adopties van kinderen uit het buitenland waarbij dingen niet goed zijn gegaan.  Een externe commissie gaat kijken wat de feitelijke gang van zaken is geweest en wat de rol van de Nederlandse overheid daarbij was.   
Mijn Roots
Eerder al kondigde de stichting Mijn Roots, die de belangen behartigt van geadopteerden uit Indonesië, aan een rechtszaak te willen aanspannen tegen de staat. Die zaak is nog in voorbereiding.

Bekijk beelden uit 'Adoptiebedrog 3':
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor