Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geadopteerden dienen klacht in bij Nationale Ombudsman tegen de Nederlandse Staat

16-07-2018
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
151 keer bekeken
  •  
adoptiebedrog 2 baby
Geadopteerde en jurist Dewi Deijle vindt dat de Staat verantwoordelijkheid moet nemen voor de misstanden rondom adopties in het verleden. Daarom heeft ze namens een groep geadopteerden een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. De ombudsman laat weten de klacht te bestuderen.

Deijle had namens de Stichting Mijn Roots een in vijftig pagina’s onderbouwde schadeclaim ingediend bij de overheid. De stichting vindt dat de Nederlandse overheid 'ernstig nalatig' is geweest als het gaat om het stoppen van illegale adopties vanuit Indonesië in de jaren ‘70 en ‘80. "Er zijn misdaden gepleegd. Het is eigenlijk bizar, dat als je geadopteerd bent en er is sprake van vervalste papieren, dat je je eigen misdaad moet oplossen en dat je daarvoor moet betalen," zei ze daarover eerder.
Adoptiebedrog 3
Kijk de uitzending 'Adoptiebedrog 3'
  ‘Verantwoordelijkheid ligt niet bij de Staat’
Het ministerie schoof de claim terzijde en zei: "De primaire verantwoordelijkheid voor de controle van een zorgvuldige afstandsprocedure en dossiervorming lag (en ligt) niet bij de Staat maar bij de zendende landen. De Staat ziet derhalve geen grondslag voor aansprakelijkheid." In een schriftelijke reactie op de juridische claim laat het ministerie van Justitie en Veiligheid aan ZEMBLA weten: 'Het staat eenieder vrij om zich tot de rechter te wenden.'
  Deijle vindt dat het ministerie met de gegeven reactie aanstuurt op een rechtszaak. ''Er zijn normen waaraan het ministerie moet voldoen bij het behandelen van schadeclaims. Eén daarvan is dat ze een terughoudende processuele opstelling in acht moet nemen, wat wil zeggen dat ze niet mag aansturen op een rechtszaak. Dat hebben ze vanaf het begin gedaan.''

'See you in court'
Deijle vertelt dat ze de claim juridisch moest onderbouwen en dat ze daar twee maanden aan heeft gewerkt. "Vervolgens krijg je na negen maanden een afgeraffeld briefje van slechts enkele kantjes. Geen inhoudelijke reactie op de aangevoerde gronden. Wat het ministerie schrijft komt kort gezegd neer op: see you in court . Zo ga je daar niet mee om."

Deijle gaat liever niet naar de rechter, maar ze vindt een inhoudelijke reactie vanuit het ministerie wel belangrijk. Daarom probeert ze die nu eerst via de Nationale Ombudsman af te dwingen. Mocht dat niet lukken, overweegt ze alsnog een gang naar de rechter.

Lang proces
Twee andere advocaten; Martin de Witte van SAP Advocaten en Lisa Komp van het advocatenkantoor Prakken d’Oliveira, hebben net als Deijle de staat aansprakelijk gesteld. Zij bestuderen de mogelijkheden voor een gang naar de rechter. Komp: "Dat is een proces met een lange adem. Op dit moment kan ik daar nog niet meer over vertellen behalve dat we de Staat aansprakelijk hebben gesteld."

Advocaat Martin de Witte in Adoptiebedrog 3 over de rol van de Nederlandse overheid:
Op zoek naar biologische ouders
Deijle is zelf vanuit Indonesië met valse papieren geadopteerd. Ze zoekt al een tijd naar haar biologische ouders, maar nog zonder succes. Toch heeft ze de zoektocht nog niet opgegeven. ''Ik ga nog een poging wagen. In september ga ik naar Jakarta in de hoop toch nog een adres te achterhalen. Het frustreert me dat het nog niet gelukt is. Dus ik probeer het nog één keer. Daarna moet ik het laten rusten. Want je kunt niet eeuwig blijven zoeken.''  

Volg ZEMBLA ook op LinkedIn
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor