Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen aparte status vermiste personen

30-09-2016
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
236 keer bekeken
  •  
status-vermist
Achterblijvers van vermiste personen krijgen voorlopig vooral praktische hulp bij hun problemen met ambtelijke instanties, verzekeraars en banken. Vermiste personen krijgen voorlopig geen aparte status in de wet. Voor de wet zijn mensen nu of dood of levend. 'Langdurig vermist' bestaat niet. Dat zei minister van der Steur tijdens de hoorzitting ‘Status vermist: op zoek naar een oplossing’.

"Aan snelle en praktische oplossingen zullen de achterblijvers nu meer hebben", zei de minister van Veiligheid en Justitie. Wel komt er een onderzoek.

Oppositiepartijen SP, CDA en PVV willen wel dat vermiste personen een wettelijke status krijgen. Voor de familie levert het gebrek aan een officiële status vaak grote problemen op. Het salaris of pensioen van de vermiste wordt stopgezet, abonnementen kunnen niet worden opgezegd of de verzekeraar en bank doen lastig.

Geen officiële status
Vermiste personen hebben geen officiële status, waardoor achterblijvers in grote financiële problemen kunnen komen. 'Iemand is niet overleden, maar vermist en dat is blijkbaar heel lastig voor instanties ', zegt Inger de Vries in de ZEMBLA uitzending 'Status vermist '. Ze ondervond het zelf toen haar vader november 2013 van de ene op de andere dag verdween. ' Het is een totale nachtmerrie waarin je terecht komt, we hadden geen idee wat er gebeurd was. En daarbij kwamen al heel snel de financiële problemen. Na een maand werd het loon van mijn vader stop gezet, maar de hypotheek, zorgverzekering en andere rekeningen moesten gewoon worden door betaald .' Inger de Vries startte een petitie om vermiste personen een wettelijke status te geven, zodat praktische zaken beter afgehandeld kunnen worden tijdens een vermissing. Ze heeft inmiddels bijna 50 duizend handtekeningen verzameld.
Protocollen
Van der Steur heeft met negen instellingen protocollen afgesproken. Onder meer met verzekeraars, zorginstellingen, banken, pensioenfondsen, burgemeesters en de Belastingdienst zijn afspraken gemaakt om de achterblijvers zo veel mogelijk te helpen. Ook kunnen achterblijvers vanaf 1 december naar het centraal register bij de politie om een verklaring van vermissing te krijgen.
Protocollen niet bindend
De Vereniging Achterblijvers na Vermissing (VAV) schrijft in een brief aan de Tweede Kamer blij te zijn met de ontwikkeling van de verschillende protocollen rondom de afwikkeling van vragen bij vermissing. Zij waardeert de rol die Slachtofferhulp Nederland hierin heeft. Deze ontwikkeling is belangrijk voor de er- en herkenning van achterblijvers en de problematiek waarmee zij worden geconfronteerd. Ook voor de afwikkeling van praktische, financiële en/of juridische vragen of problemen zijn deze protocollen van belang. Maar de VAV ziet echter niet dat met alleen de opstelling van deze protocollen de problemen voor achterblijvers zijn opgelost. De zorg van de VAV is dat de uitvoering van de protocollen niet bindend is op te leggen en de bewijslast voor de vermissing nog steeds bij de achterblijver ligt.

De politie krijgt jaarlijks zo'n 40.000 meldingen van vermissingen binnen, maar binnen een week is zo'n 90 procent al weer terecht. In totaal telt Nederland 20 tot 25 langdurig vermisten.

Het WODC, het onafhankelijk wetenschappelijke bureau van het ministerie, komt voor de zomer met de resultaten van het onderzoek naar consequenties van zo'n wettelijke verankering van de status 'vermist'.
Status vermist
Danaë Moons (30 jaar) uit Amsterdam is op 18 januari samen met 21 andere passagiers betrokken bij een bootongeluk in Kalimantan, het Indonesische deel van het eiland Borneo. 17 van de 22 opvarenden worden gered door passerende boten, Danaë is sindsdien vermist. Haar ouders en zus vinden het onvoorstelbaar hoe weinig hulp ze krijgen van de Nederlandse autoriteiten. 'De politie, de ambassade, het ministerie van buitenlandse zaken –ze zijn allemaal heel meelevend en begripvol, maar er gebeurt niets. Je wordt van het kastje naar de muur gestuurd, infomatie komt laat en onvolledig, je staat er feitelijk helemaal alleen voor', zegt Medea Moons, de zus van Danaë. ZEMBLA volgde afgelopen zomer Medea, toen ze samen met haar moeder de plek van het bootongeluk bezocht, op zoek naar antwoorden op veel vragen. Bekijk ZEMBLA – ‘Status vermist’

(Bron NOS/ZEMBLA)

Meer over:

status-vermist
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor