Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Geen striktere eisen bij bevalling

08-03-2012
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
68 keer bekeken
  •  
geen-striktere-eisen-bij-bevalling
Minister Edith Schippers (Volksgezondheid) wil ziekenhuizen niet verplichten om dag en nacht specialistische verloskundige zorg paraat te hebben. In debat met de Kamer benadrukte Schippers vandaag dat daar simpelweg te weinig gynaecologen voor zijn.
Niet genoeg gynaecologen
' Ik kan wel zeggen dat iets moet, maar als ik de gynaecologen niet heb, dan houdt het op ', reageerde de bewindsvrouw op aanhoudende vragen uit de Kamer om de adviezen van de stuurgroep om babysterfte terug te dringen wel onverkort uit te voeren. Nederland bleek in 2008 vlak voor, tijdens en kort na de geboorte de zo ongeveer de hoogste babysterfte in Europa te hebben.
24 uur per dag aanwezig
In ZEMBLA - 'Babysterfte in Nederland': een belangrijk probleem dat levens kost, zijn de kantoorwerktijden van gynaecologen en het OK-team. Gynaecoloog P. Reuwer uit het St. Elisabeth Ziekenhuis in Tilburg zegt: ‘ Als je ’s nachts aankomt, word je opgewacht door de jongste assistent en moet de gynaecoloog soms nog uit bed worden gebeld. Ook dan verstrijkt er weer tijd. ’ Reuwer vindt dat er 24 uur per dag, zeven dagen in de week een gynaecoloog in het ziekenhuis aanwezig moet zijn. Om dat mogelijk te maken, pleit hij voor meer bevallingen in minder ziekenhuizen."
Verbetering
Schippers omarmt die voorstellen, maar vindt na nadere bestudering de gevolgen te groot om alle ziekenhuizen te verplichten ze in te voeren. Ze wijst erop dat er al veel is verbeterd. In 2011 was de babysterfte volgens een rapportage met 40 procent afgenomen. En: 'We gaan niet op onze lauweren rusten om over 5 jaar nog eens te kijken of het wel kan. Er gebeurt van alles, we verbeteren de zorg.'

Niets opleggen
Volgens de bewindsvrouw heeft nu een kwart van alle ziekenhuizen 24 uurszorg rond de bevalling. Zij wil dat de rest niet opleggen, want ziekenhuizen die niet aan de norm voldoen moeten sluiten en dat vooruitzicht baart Schippers zorgen. 'Daar waar het kan, bijvoorbeeld in de Randstad, moet je het doen. Maar we hebben het ook over de bereikbaarheid van ziekenhuizen op het platteland. Plannen maken is goed, maar als je weet dat je ze de komende 10 jaar niet kunt bereiken ben je onrealistisch bezig.'

Onderzoek
Onderzoekers van het UMC Utrecht analyseerden bijna 38.000 geboortes in de regio Utrecht uit 2007 en 2008. In totaal overleden 99 baby’s, dat is 2,6 sterfgevallen per 1000 bevallingen. Hiervan overleden er 36 tijdens of na de bevalling, dat is 1 per 1000.

De onderzoekers noemen de resultaten ''verrassend’’. ''Bij laag-risico-bevallingen verwachtten we minder babysterfte en intensive care-opnames, maar het omgekeerde is waar. De huidige richtlijnen en technieken om het risico in te schatten schieten kennelijk tekort.”

Betere bewaking
De onderzoekers pleiten voor een verandering van het verloskundige systeem om het risico terug te brengen. Zo moet er betere bewaking zijn rond de bevalling, beter transport bij noodgevallen, meer informatieoverdracht tussen professionals en een betere risico-inschatting door die professionals.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor