Gemeentebestuur Amstelveen weigert vragen over vijfjarige Indy te beantwoorden
28-10-2020
•
leestijd 2 minuten
•
599 keer bekeken
•
Het gemeentebestuur van Amstelveen geeft inhoudelijk geen antwoorden op raadsvragen die gesteld zijn over de Zembla-uitzending ‘Zorgen voor Indy’. Als reden daarvoor geeft het college van burgemeester en wethouders dat de ouders van Indy geen toestemming hebben gegeven voor de behandeling van vragen in de gemeenteraad. Maar de moeder van Indy laat weten dat hen die vraag nooit is gesteld: “Anders hadden we dat uiteraard sowieso gedaan.”
Volgens het College kunnen zij door het gebrek aan toestemming van de ouders alleen in "algemene bewoordingen" antwoorden geven en niet ingaan op de casus van de familie Bläss.
In de uitzending 'Zorgen voor Indy' zijn de vijfjarige Indy Bläss en haar ouders Peter en Esther uit Amstelveen te zien. Indy is geboren met de zeldzame chromosoomafwijking IDIC-15. De afwijking zorgt voor onder meer epilepsie, autisme en ADHD. Als bij Indy de diagnose wordt gesteld, begint voor de ouders de moeizame zoektocht naar goede hulp en ondersteuning.
Aanvraag thuisondersteuning In oktober 2018 geven de ouders voor het eerst aan bij de gemeente dat ze de dagelijkse zorg thuis zelf niet aankunnen. Na een aanvraag voor 'thuisondersteuning', iemand die op vaste dagen thuis oppast, duurt het vier maanden voordat een eerste thuisondersteuner komt kennismaken. In de beantwoording van de vragen van de SP schrijft het College dat zij "mee zoekt naar alternatieven (overbruggingshulp) als zo'n probleem zich voordoet." Bij de familie Bläss gebeurde dit echter niet.
Ook gaat er van alles mis met het leerlingenvervoer en de logeeropvang voor Indy. In de uitzending is te zien hoe Peter en Esther slecht ingelicht worden over keuzes die gemaakt worden door de gemeente, omdat deze niet goed vastgelegd en onderbouwd worden. Cliëntondersteuner Om gezinnen te helpen bij het regelen van ingewikkelde hulp en zorg, bestaat de 'onafhankelijk cliëntondersteuner'. Iemand die de weg kent in de zorg, en weet wat de rechten zijn van een hulpbehoevend gezin. Families zoals die van Indy hebben hier recht op, maar zij zijn er nooit door de gemeente op gewezen. Opmerkelijk genoeg schrijft het college in antwoorden op de raadsvragen: "Sinds 2019 worden ouders al gewezen op onafhankelijke cliëntondersteuning (...) in de ontvangstbevestiging van een eerste jeugdhulp aanvraag." Ook zegt de wethouder dat werknemers er "actief naar verwijzen."
De enige toezegging die het gemeentebestuur in de beantwoording van de vragen doet, is dat “de gemeente in de toekomst, samen met ouders, vervoerder en school in geval van complexe, soms unieke situaties meer en daarmee effectief zal coördineren.” Maar wat daarmee precies wordt bedoeld en hoe dat vormgegeven en meetbaar is, wordt niet uitgelegd.
Kijk de uitzending 'Zorgen voor Indy' terug:
Lees de beantwoording van het college op de raadsvragen van SP: