Het aantal mensen dat in Nederland asiel aanvraagt steeg de afgelopen jaren tot het hoogste niveau in jaren. Het gaat niet alleen om volwassenen en gezinnen die hun land vanwege oorlog of armoede ontvluchten, maar ook om duizenden minderjarigen die zonder ouders of familie naar Nederland reizen. Nadat ze zich in Ter Apel melden komen ze in de opvang terecht en wachten ze op de uitkomst van hun asielprocedure.
Omdat hun ouders ontbreken komen de jongeren direct onder het gezag van de stichting Nidos, al decennia de enige voogdij- en opvangorganisatie voor alleenstaande minderjarige vreemdelingen. Vanaf dat moment is een jeugdbeschermer hun wettelijk vertegenwoordiger. Die moet de jongeren helpen bij hun ontwikkeling naar zelfstandigheid, ze begeleiden bij praktische zaken en toezien op hun welzijn. Samen met het COA moet Nidos zorgen voor een passende en veilige woonplek.
Maar wordt die belofte waargemaakt? Hoe ziet de opvang eruit? En op welke zorg en begeleiding kunnen deze jongeren rekenen? Zembla sprak de afgelopen weken met tientallen betrokkenen bij de opvang van minderjarige vluchtelingen. Zij schetsen een onthutsend beeld.
Heeft u tips naar aanleiding van dit onderzoek of wilt u ook een ervaring rondom dit onderwerp kwijt? Mail dan naar jan.salden@bnnvara.nl of evelien.vehof@bnnvara.nl.
Zondag 16 maart om 22:10 uur op NPO 2
Samenstelling & regie: Evelien Vehof
Research: Jan Salden
Eindredactie: Odette Joosten
Herhaling: vrijdag 22 maart om 14:20 uur op NPO 2
Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.