Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Goed om te weten bij de uitzending 'Beter worden van ziek zijn'

01-03-2017
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
358 keer bekeken
  •  
beter worden van ziek zijn
Extra bij de uitzending 'Beter worden van ziek zijn':  wat moet je doen als je ziek bent?
Ziekmelden
Wie ziek is en in loondienst werkt, moet zich officieel ziekmelden. Dat doe je in eerste instantie door je leidinggevende op de hoogte te stellen. Na een griepje ben je meestal snel weer op de been, maar als er andere dingen spelen, kan het langer duren.
Volgens cijfers van het CBS waren er in de periode 2014-2015 112.000 werknemers tussen de 15 en 75 jaar langer dan honderd dagen ziek. Uit privacyoverwegingen ben je als werknemer niet verplicht te zeggen wat je hebt. Dit kun je met de bedrijfsarts bespreken, die heeft hierover een geheimhoudingsplicht.
Werkgerelateerd
In sommige situaties kan je werkgever kijken of het mogelijk is dingen aan te passen die nodig zijn voor je re-integratie. Als je ziekteverzuim werkgerelateerd is, mag de bedrijfsarts je werkgever ook informeren over aanpassingen die nodig zijn om je werk weer te kunnen doen.
Re-integreren
Als je langere tijd ziek bent, ben je verplicht mee te werken aan je re-integratie. Die verplichting bestaat uit de volgende punten:
- Je moet je officieel ziekmelden bij je werkgever.
- Je moet bereikbaar zijn voor je werkgever en bedrijfsarts.
- Je moet verschijnen op gesprekken met de bedrijfsarts.
- Je moet zorgen dat je je genezing niet belemmert en er alles aan doen om zo snel mogelijk beter te worden.
- Je moet je houden aan de afspraken uit het plan van aanpak, maar je blijft het recht houden daar jouw eigen keuzes in te maken. Zo mag je aangeven dat een cursus mindfulness niet geschikt voor je is. Dit gaat echter niet voor alle behandelingen op: als je bijvoorbeeld hartklachten hebt, kun je niet weigeren naar een specialist te gaan. Je hebt het recht je eigen behandelaar of arts te kiezen.
beter worden van ziek zijn
Second opinion
Vanaf 1 juli 2017 mag je als medewerker een second opinion aanvragen als je het niet eens bent met het oordeel van de bedrijfsarts. Die second opinion wordt ook vergoed door je werkgever. Het doel van dit nieuwe recht voor werknemers is onder andere de onafhankelijkheid van de bedrijfsartsen meer te waarborgen en voldoende ruimte te geven aan de bedrijfsarts voor een professionele beroepsuitoefening.
Wat als het vastloopt?
Soms loopt een re-integratie vast en kom je er niet meer uit met je werkgever. In dat geval kun je ook een onafhankelijk oordeel vragen aan het UWV. Die geeft een oordeel over de vraag of je je eigen werk volledig kunt doen en of je genoeg hebt gedaan aan je re-integratie. Ook kijkt het UWV of
het aangepaste eigen of ander werk dat je wilt of moet doen passend is, of je werkgever genoeg heeft gedaan voor je re-integratie en of je ziekteverzuim binnen 26 weken kan verminderen als je werk wordt aangepast.
Lees meer hierover op de website van het UWV.
Medisch dossier
Let er bij langdurige ziekte goed op dat je je eigen medisch dossier bijhoudt. Vraag aan artsen waar je bent geweest om zwart op wit te zetten wat de diagnoses en behandeladviezen zijn. Dat maakt je positie sterker in het geval er een conflict over je re-integratie ontstaat.
Let op 1 % ziekmelden
Sommige werkgevers houden medewerkers die wat vaker ziek zijn, voor 1% aangemeld zonder dat de medewerker dat weet. Na twee jaar kan het bedrijf dan makkelijk van iemand af. Deze truc neemt hand over hand toe, zegt het FNV. Zorg er dus voor dat je je werkgever vraagt of dit het geval is. Voor mensen die hierdoor in de problemen zijn gekomen heeft het FNV een speciaal meldpunt in het leven geroepen. Lees hier meer over dit smeltpunt. Lees meer over ziekte en re-integratie op de website van het FNV.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor