Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het farma fortuin

  •  
09-03-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
1280 keer bekeken
  •  
Mevrouw Alsemgeest heeft uitgezaaide borstkanker en krijgt het medicijn pertuzumab. Het middel is bewezen effectief en geeft een gemiddelde levensverlenging van bijna 16 maanden, met behoud van kwaliteit van leven. Maar dit nieuwe medicijn is peperduur.
Zorginstituut Nederland (ZINL) wil pertuzumab schrappen uit het zorgverzekeringspakket omdat nieuwe kankermedicijnen de betaalbaarheid van de gezondheidszorg bedreigen. Uit onderzoek blijkt dat Nederland, in vergelijking met andere landen in Europa, vaak de hoofdprijs betaalt voor nieuwe medicijnen. De prijs is soms meer dan 50 procent hoger dan in andere landen. ZEMBLA onderzoekt waarom nieuwe medicijnen zo duur zijn en wie daaraan verdienen.

Samenstelling & regie: Sander Rietveld
Research: Frans Glissenaar
Transcriptie van de uitzending

Lees ook ZEMBLA Extra: Het farma fortuin
Met o.a. 'Krijg ik het beste medicijn?' 'Professor Schellekens maakt medicijnen zelf' en 'Glybera, werd iemand daar rijk van?'

Het farma fortuin magazine


De berekening van de kosten voor het ontwikkelen van pertuzumab volgens Schellekens, de reactie daarop van Roche en de reactie daar weer op van Schellekens.

De geneesmiddelenvisie van minister Schippers.
"In mijn visie staat daarom het toegankelijk houden van innovatieve geneesmiddelen tegen aanvaardbare prijzen centraal. Ik wil een sterkere onderhandelingspositie voor de betaler realiseren om af te dwingen dat de prijs van geneesmiddelen meer in relatie komt te staan tot hun werkelijke kosten en hun toegevoerde waarde."


Het rapport van de VS Senaatscommissie over de hoge prijs van Sovaldi. Met daarin ondermeer onderstaand overzicht dat laat zien hoe Gilead mogelijke protesten in kaart bracht voor verschillende prijsniveau's.
En dit is een video van de presentatie van het Senaatsrapport:
Onderzoek  van oncoloog Wim van Harten (Rijnstate ziekenhuis/NKI), waarin wordt aangetoond dat er grote prijsverschillen tussen Europese landen bestaan voor kankermedicijnen. 
Onderzoek ASN Bank naar ethisch handelen van farmaceutische bedrijven in de praktijk, onder andere over de prijsstelling van medicijnen.
Rapport KWF Kankerbestrijding opgesteld door onder andere oncoloog Koos van der Hoeven, waaruit blijkt dat er sprake is van praktijkvariatie: kankerpatiënten worden in verschillende ziekenhuizen verschillend behandeld.  

Onderzoek Profundo
ZEMBLA liet Profundo, een economisch expertisebureau, onderzoek doen naar de beleggingen van Nederlandse pensioenfondsen in de farmaceutische industrie. Daaruit blijkt dat de grote fondsen ABP en PFZW (Pensioenfonds Zorg en Welzijn), substantiële investeringen doen in alle belangrijke farmaceutische bedrijven, ook in Gilead. ABP heeft voor 319 miljoen euro aandelen in Gilead, PFZW voor 100 miljoen. Ook kleinere pensioenfondsen die gelieerd zijn aan de zorgsector investeren in Gilead.

Reacties fondsen:
Reactie APG
Reactie Robeco 
Reactie SPMS
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor