Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het leven van Milou, een jonge militair in opleiding veranderde compleet door een hitteberoerte

02-07-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
637 keer bekeken
  •  
Milou Waterschoot met playbutton
Het leven van de jonge, ambitieuze Milou Waterschoot verandert in 2017 definitief als ze een hitteberoerte krijgt. Haar droom om militair verpleegkundige te worden valt in duigen. Het noodlot sloeg niet toe in een warm, exotisch land, maar tijdens een oefening op de Arnhemse Heide. Milou: “Dan weet je dat het klaar is als militair, want je weet dat je niet meer op uitzending mag. Als je niet op uitzending mag, mag je geen militair zijn. Dan houdt eigenlijk je hele droom op.”
Bekijk de video:
Het is die bewuste week extreem warm in Nederland. Ondanks de hitte worden de kledingvoorschriften niet aangepast. “Achteraf bleek het shirt dat ik aan had thermowerking te hebben.” Er staat een speedmars en daarna een commandantenmars over een motorcrossbaan op het programma. Hierbij is het belangrijk dat er maximaal twee meter tussen de deelnemers moet zitten, anders moet het rondje opnieuw. Opgeven is geen optie, want dat zou betekenen dat je je opleiding moet beëindigen. 
Meer vocht
Tijdens de oefening krijgt de groep even pauze, in de volle zon rusten ze uit. Ze krijgen water met zoutoplossing, om gehydrateerd te blijven. Terwijl dit in een bepaalde fase van oververhitting juist het tegenovergestelde effect heeft. Je lichaam houdt meer vocht vast en je zweet niet.
Als Milou valt proberen ze haar weer omhoog te krijgen. Ze krijgt een flesje water aangereikt, maar dit vasthouden lukt niet. Een algemeen militair verpleegkundige controleert Milou, haar hartslag is hoog en de hoeveelheid zuurstof in haar bloed is normaal. Haar temperatuur blijkt 41 graden te zijn en er ontstaat onrust. “Eigenlijk moet je uitgekleed worden tot op je ondergoed, maar mijn schoenen, broek, t-shirt had ik nog aan.” 
Bekijk ook de ZEMBLA-uitzending 'De hitteslachtoffers van Defensie'
Twee andere militairen in opleiding overkomt hetzelfde die middag, ze worden met z’n drieën naar de basis gebracht. Ruim vijf uur na het incident belandt Milou in het ziekenhuis. Doordat haar lichaam zo verhit is geraakt, is haar bloed gestold. Ze krijgt zuurstoftekort in haar hersenen, eiwitten worden afgebroken en organen vallen uit. De arts van Defensie zegt dat ze het twee weken rustig aan moet doen, daarna zou ze weer verder kunnen met haar opleiding.
Geluk gehad
Milou zit nu thuis met neurologische en lichamelijke schade. “Ik heb cognitief veel problemen, onthouden en informatie terugzoeken gaat erg lastig. Ergens zijn of ergens over praten kost veel energie.” Ze heeft geluk gehad dat ze nog leeft zeggen artsen. Op eigen verzoek doet ze een hitteintolerantietest bij Defensie. Hiermee wordt getest of Milou tegen hitte bestand is en bepaald of ze op uitzending mag.
De uitslag van Milou’s test pakt slecht uit. Ze kan niet verder met haar opleiding als militair verpleegkundige en er is vastgesteld dat de schade waarschijnlijk blijvend is. Haar hartslag mag niet boven de 150 komen, daarom draagt Milou altijd een hartslagmeter. “Op het moment dat mijn hartslag boven de 150 komt loopt mijn kerntemperatuur al weer op. Een stukje wandelen met de hond is al bijna te veel.” 
Strijdvaardig
Ondanks dat Milou thuiszit, blijft ze strijdvaardig. Ze wil mensen bewust maken van de gevolgen van een hitteberoerte. “Misschien is dit ook wel mijn manier om te verwerken wat ik heb. Ik vind dat je voor verbetering moet zorgen op het moment dat je ziet dat er iets niet goed gaat.”
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor