Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het omstreden kankervaccin

  •  
19-10-2008
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
20514 keer bekeken
  •  
Vanaf september 2008 kunnen alle meisjes van twaalf, via het Rijksvaccinatieprogramma, een inenting tegen baarmoederhalskanker krijgen. In de medische wereld heerst verdeeldheid over het nieuwe middel. Er zijn artsen die er hoge verwachtingen van hebben, maar er is ook een groep met grote twijfels. Helpt het wel? Is het veilig? Hoe zit het met de bijwerkingen? De lobby van de farmaceutische industrie is ondertussen succesvol, want niet eerder is een middel met zoveel snelheid in het nationale vaccinatieprogramma geaccepteerd.

Baarmoederhalskanker is een vorm van kanker die wordt veroorzaakt door een virus. Dat virus, het HPV-virus, wordt overgedragen door seksueel contact en kan kwaadaardige cellen veroorzaken.

Prof. F. van Leeuwen van het Nederlands Kanker Instituut is het oneens met de snelle invoering van het vaccin: "We weten nog niet of het vaccin echt wel baarmoederhalskanker voorkomt, we weten niet of het vaccin ernstige bijwerkingen heeft en we weten ook niet of er herhaalvaccinaties nodig zijn."

Experiment
Haar kritiek wordt gedeeld door Prof. H. Schellekens. Hij is lid van de commissie ter beoordeling van geneesmiddelen: "Zolang niet is vastgesteld of het vaccin kanker voorkomt en wat de werking en de bijwerkingen zijn, heb je het eigenlijk over een experiment."

Dat het een experiment is, erkennen alle deskundigen. De groep 12-jarigen, die straks massaal wordt gevaccineerd, is nooit grootschalig wetenschappelijk onderzocht.

Toch is het vaccin al wel gewoon te koop. Inmiddels hebben twaalfduizend meisjes zich op eigen kosten laten inenten. Ze wilden niet wachten tot het vaccin in het Rijksvaccinatieprogramma is opgenomen.
samenvattingenrapportage

Interne documenten van de Adviescommissie Vaccinatie tegen Baarmoederhalskanker

Hieronder vindt u interne stukken van de Adviescommissie Vaccinatie tegen Baarmoederhalskanker.

Uit de samenvattingen van de vergaderingen blijkt wie lid zijn van de commissie, en wie adviseurs zijn.

In de definitieve rapportage aan de minister blijkt dat sommige leden tot adviseur zijn benoemd.
Enkele formulieren waarop conflicterende belangen door de leden zijn ingevuld:
document 1 ; document 2 ; document 3 ; document 4 ; document 5
Dossier HPV-vaccinatie  door het Reinier de Graaf Instituut. De Belgische wetenschappers zien weinig heil in het massaal vaccineren van tieners en ook zij maken zich zorgen over de bijwerkingen.
 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor