Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Het verkwanselde geld in Afghanistan

  •  
18-05-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
168 keer bekeken
  •  
het-verkwanselde-geld-in-afghanistan
Waar is de 20 miljard dollar aan hulpgeld terechtgekomen die Afghanistan in 2008 ontving op de internationale donorconferentie? Met die vraag ging filmmaker Paul Moreira op pad in het door oorlog geteisterde land. Het resultaat is onthutsend. Zeshonderdtachtig nieuwe scholen zouden er gebouwd worden, maar in de hoofdstad Kabul is er geen enkele te vinden. President Karzai zei op de conferentie in 2008 nog dat de regering nu zijn beloften aan de Afghaanse bevolking moet nakomen en een einde ging maken aan de corruptie. Daar is bitter weinig van terechtgekomen, laat deze aflevering van ZEMBLA zien.

Bijna 2400 hulporganisaties zijn actief in Afghanistan. Maar volgens ex-minister Ramazam van Planning zijn ruim 1900 daarvan regelrechte boeven. Zeventig procent van het hulpgeld bij deze organisaties gaat op aan hoge salarissen, dure kantoren en grote 4wheel-drives. Als parlementslid houdt hij zich vooral bezig met het bestrijden en aankaarten van corruptie binnen de regering. Hij toont documenten waaruit blijkt dat de regering zich op grote schaal corrupt gedraagt.

United States Agency for International Development (USAID) verdeelt het geld voor de bouw van de 680 scholen. Met moeite noemt zij één school in Kabul die wordt vernieuwd. Er hangt een groot bord met de plannen voor de nieuwbouw. Maar dat bord hangt er inmiddels 2 jaar en er is verder nog niets gebeurd. De lessen worden nu buiten in de kou gegeven. In een ander deel van Kabul wordt wel veel gebouwd. Een hele villawijk verrijst er voor de elite, regeringsambtenaren en zakenmensen. Huren van twintigduizend dollar per maand zijn niet ongewoon voor deze villa’s. Ondertussen worden de armen die hier al jaren woonden verdreven en gaan hun huizen tegen de grond. Een bewoner zegt dat het in de oorlog tegen de Taliban beter was: “Toen stierven armen door kogels, nu door armoede.”

 
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor