Logo Zembla
Onafhankelijke onderzoeksjournalistiek

Huurders in de vrije sector willen liever kopen

18-08-2020
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
160 keer bekeken
  •  
huurwoningen

Een meerderheid van de huurders in de vrije sector zou hun woning het liefst willen inruilen. Zo wil bijna 40 procent liever een huis kopen en nog eens ruim 20 procent wil naar een sociale huurwoning verhuizen. Dat meldt ABN AMRO op basis van een onderzoek onder meer dan vijfhonderd huurders.

Huurders die met tegenzin in de vrije sector zitten, maken meestal geen aanspraak op een ander soort woning. Zo zijn koopwoningen steeds duurder geworden en worden de eisen voor een hypotheek steeds strenger. Ook komen minder mensen in aanmerking voor een sociale huurwoning omdat hun inkomen te hoog is. Daarnaast is er vaak al een tekort in die sector. Door de hoge vraag van de afgelopen jaren zijn de huurprijzen in de vrije sector de laatste jaren gestegen.

Wetsvoorstel sociale huur
Ondanks het tekort wil minister Kasja Ollongren de sociale woningmarkt voor meerpersoonshuishoudens toegankelijker maken door de inkomensgrens te verruimen voor deze groep. Volgens berekeningen van het kabinet komen er dan 241.000 meerpersoonshuishoudens bij, die in aanmerking komen voor een sociale huurwoning.  

Maar omdat het niet de bedoeling is dat er méér mensen aanspraak kunnen maken op de toch al schaarse sociale huurwoningen en de wachtlijsten dus langer worden, wil Ollongren de inkomensgrens voor eenpersoonshuishoudens verlagen van 39.005  naar 35.938 euro per jaar. Volgens berekeningen van het kabinet komen hierdoor 135.000 eenpersoonshuishoudens niet meer in aanmerking voor een woning.

Lees ook: Alleenstaanden: 'Ik overweeg salarisverlaging voor sociale huurwoning'

Alternatief
Volgens Peter Boelhouwer, hoogleraar woningmarkt aan de TU Delft is door Ollongren niet goed gekeken naar wat er op de woningmarkt verkrijgbaar is als alternatief voor een sociale huurwoning voor alleenstaande woningzoekenden die met deze wet buiten de boot vallen. Boelhouwer: “Stel je verdient iets meer dan die 35.938 euro per jaar. Dan zou je dus als alleenstaande (studieschuld niet meegerekend) een hypotheek kunnen krijgen van rond de 150.000 euro. Een woning vinden in de huidige woningmarkt voor die prijs is lastig.”

En particulier huren is, vooral in de grote steden, erg prijzig. “Dan wordt er gezegd: alleenstaanden hebben meer te besteden, maar dan gaat meer dan de helft van je maandsalaris op aan de huur. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de toeslagen die je niet meer krijgt, omdat je inkomen te hoog is,” stelt Boelhouwer.

Al jaren is de woningnood extreem hoog. Er is een enorm tekort aan woningen: ongeveer 315.000 dit jaar. Op de huurmarkt zijn vooral mensen met een middeninkomen de pineut. Doordat koopwoningen te duur zijn, is deze groep aangewezen op de huurmarkt. Voor sociale huur verdienen ze te veel en huurprijzen in de vrije sector zijn te hoog. Huurwoningen in het middensegment (van 700 tot 1000 euro per maand) zijn er nauwelijks.

Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Schrijf je in voor de Zembla-nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze onthullende journalistiek.

BNNVARA LogoWij zijn voor